Országgyűlés

Költségvetés plusz: hiányfinanszírozás és családtámogatás

A Fidesz üdvözli a kormány által benyújtott 2015-ös, "a magyar családokat támogató" költségvetési javaslatot.

2014.10.30 18:16MTI

Fidesz: a magyar családokat támogatja a költségvetési javaslat

A párt csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a "banki elszámoltatás költségvetésének tervezete" garantálja, hogy a jövőben is több pénz maradjon a családoknál: folytatódik a rezsicsökkentés, megmarad a családi adórendszer és a gyed-extra, a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönzik, a banki elszámoltatásnak köszönhetően mintegy ezer milliárd forint járhat vissza, a törlesztőrészletek pedig akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek. Hozzátették: a bürokráciacsökkentés is hozzájárul majd mind a lakosság, mind a vállalkozók terheinek csökkentéséhez.

Kiemelték továbbá, hogy jövőre is folytatódik a munkahelyvédelmi akció, folytatódnak az ágazati béremelési programok, több ember számára lesz elérhető a közfoglalkoztatás, elindul fegyveres és rendvédelmi szervek tagjainak életpályamodellje, és több forrás jut az egészségügy fejlesztésére is.

A Fidesz álláspontja szerint a költségvetés stabilan tartható, a családokat támogató, a tartós gazdasági növekedést ösztönző büdzsé.

Forintban finanszírozzák a hiányt és a lejáró adósságot

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint 2015-ben is stratégiai cél marad a devizaadósság részaránya - ezáltal a külső függés - további csökkentése, így a hiány és a lejáró adósság finanszírozása forintkibocsátásokkal történik.

Változatlanul stratégiai cél az elmúlt években elért stabil finanszírozási helyzet megőrzése is. Emellett a forintpiac továbbfejlesztése, a piaci likviditás erősítése és a lakossági állampapír-állomány futamidejének további növelése szerepel a stratégiai célok között.

Jövőre összesen 1,2 milliárd euró (1,5 milliárd dollár) nemzetközi devizakötvény, 1 milliárd euró belföldi devizakötvény, valamint 0,3 milliárd euró egyéb hitel visszafizetése esedékes. A 2,5 milliárd euró összegű devizalejárat kevesebb, mint felét teszi ki a 2014. évi devizalejáratoknak. A megnövekedett belföldi - különösen lakossági - kereslet fennmaradása esetén a korábbi éveknél lényegesen kisebb összegű devizatörlesztés finanszírozása elsősorban forintkibocsátásokkal történik a még mindig magas devizaadósság arány gyorsabb csökkentése érdekében a törvényjavaslat szerint.

A központi kormányzat hiánya és a lejáró forintadósság finanszírozását a tervek szerint piaci és lakossági forintkötvény-kibocsátások biztosítják. A lakossági értékesítés nagyobb hányadát 2014-ig a lakossági kincstárjegyek biztosították, 2015-ben viszont már a 3-10 éves Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) értékesítését tartalmazza a terv. A diszkontkincstárjegyek továbbra is az átmeneti, éven belüli likviditási igény kielégítését szolgálják.

A kormány által jóváhagyott fejlesztési, beruházási programok megvalósításához 2015-ben is jelentős volumenű fejlesztési célú, kedvező kamatozású hitel felvétele várható a nemzetközi fejlesztési intézményektől, a tervek szerint a 223 milliárd forint összegű külföldi, hosszú futamidejű forrást forinthitelként veszi fel az ország.

Ezen kívül a hazai befektetők körében sikeres, az eurózóna inflációjához kötött kamatozású, euró denominációjú PEMÁK kötvény és a letelepedési kötvény értékesítése is hozzájárul a finanszírozáshoz, a devizalejáratok részbeni refinanszírozásához.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idei tervében a teljes bruttó kibocsátás 6902 milliárd forint volt, ebből a forintban történő kibocsátás 5550 milliárd forint. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese január elején az idei államadósság-kezelési stratégia egyik fő elemének nevezte, hogy a devizaadósság aránya csökkenjen és tartósan 40 százaléka alatt maradjon.

Májusban Borbély László András arról számolt be, hogy az ÁKK módosított finanszírozási terve szerint 2014-ben változatlan költségvetési hiány mellett az eredetileg tervezettnél 207 milliárd forinttal több, 1192 milliárd forint nettó finanszírozási igénnyel számol. A finanszírozási szükséglet azért nőtt, mert a kormány vagyonelemeket (Antenna Hungária, Főgáz) vásárol, emellett az európai uniós megelőlegezés mértéke közel 70 milliárd forint lehet; ez a költségvetési hiányon felül finanszírozandó. Az ÁKK várakozásai szerint a külföldiek részaránya a finanszírozásban 61-ről 53 százalékra csökken, a belföldieké pedig 39-ről 47 százalékra nő az idén.

A Dow Jones hírügynökség szerint csütörtökön Borbély László András úgy fogalmazott: Magyarország jövőre nem tervez devizakötvény-kibocsátást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.