Bács-Kiskun

Már megint kiöltötte kék nyelvét a betegség

Bács-Kiskun megyében egy térségben, Balotaszállásnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát, itt kilenc helyen több mint tíz állatot kellett leölni.

2014.10.30 17:08MTI

A megyei főállatorvos, Drozdik Ferenc, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, elmondta: a továbbiakban az állatok rovarirtó szerrel történő kezelés után, amennyiben klinikai tüneteket nem mutatnak, vágásra bocsáthatók.

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban a kéknyelv-fertőzés Csongrád és Békés megyei felbukkanása után kijelölt egy 100 kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint azon túlmenően egy 50 kilométeres megfigyelési körzetet. Bács-Kiskun megye teljes területe a védőkörzetbe tartozik.

A megállapítási helyek körül kijelöltek egy 20 kilométeres zónát, amelyen belül 40 napig tartó megfigyelési zárlatot rendeltek el minden olyan gazdaságra, amely a betegségre fogékony állatot tart.

Ezen belül található még egy 3 kilométeres zóna, ahol vérvétellel derítik fel, hogy a fogékony állatok között vannak-e még biológiailag pozitív egyedek - közölte a főállatorvos.

Azokon a területeken, ahol a kéknyelv-fertőzést kimutatták, földi és légi szúnyogirtást is végeztettek.

Drozdik Ferenc hangsúlyozta: a továbbiakban a Nébih által kibocsátott előírások alapján végzik a fertőzésre fogékony állatok szállítását.

Amikor a szúnyogok már nem jelentenek fertőzési forrást, egyszerűsödnek a vágásra és a továbbtartásra történő szállítás előírásai - mondta a megyei főállatorvos, hozzátéve, hogy a szállítások előtt az állattartó gazdáknak fel kell venniük a kapcsolatot az illetékes állatorvosokkal, akik mindenben tájékoztatást tudnak nyújtani.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.

A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.