Országgyűlés

Újabb költségvetési javaslattételek - ahová többet szánnak

Több jut jövőre a háziorvosoknak, az étkező gyermekeknek, a rendőrségnek, milliárdos nagyságrenddel nő a bíróságok, ügyészségek költségvetése.

2014.10.30 16:58MTI

Kiemelt feladat a háziorvosi rendszer támogatása

Az egészségügyben a jövő évi költségvetési javaslat szerint tízmilliárd forinttal többet szánnak háziorvosi ellátásra, valamivel többet költenek majd a védőnői feladatok ellátásra.

A javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap 2015. évi költségvetési előirányzata 1912 millió forint, szemben az idei 1884 millió forinttal.

A gyógyító-megelőző ellátásokon belül a háziorvosi és ügyeleti ellátásra valamivel több mint 97 milliárd, a háziorvosi ellátórendszer megújításának első ütemére további 10 milliárd forintot különítettek el. Összevont szakellátásra 14 milliárd forinttal több jut jövőre, mint az idén, a jövő évi előirányzat 629,5 milliárd forint.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 1700 milliárd forint, 88 milliárddal több, mint az idei.

Gyógyszertámogatásra 224 milliárd forintot szánnak a tervezet szerint, gyógyszer-támogatási céltartalékra pedig további 58 milliárdot. A folyamatos gyógyszerellátást biztosító gyógyszergyártói és forgalmazói befizetésekből és egyéb gyógyszerforgalmazással kapcsolatos bevételekből 51 milliárd forintot vár a kormány.

Változatlanul 3,6 milliárd a gyógyszertárak támogatására szánt összeg, a gyógyszertárak szolgáltatási díjára pedig 4,5 milliárdot szán az állam jövőre.

A légimentés-eszközpark bérlésével összefüggő kiadások valamivel meghaladják a kétmilliárd forintot, ami félmilliárddal több az ideinél, mentésre pedig 29,5 milliárd forint az előirányzat.

Népegészségügyi termékadóból (chips-adó) 25 milliárd forint befizetést vár a költségvetés, szemben a tavalyi 19 milliárddal.

A gyesen és gyeden lévők hallgatói hitelének célzott támogatására idén 690 millió forint szán a kormány, szemben a tavalyi 620 millió forinthoz.

Jövőre milliárdos nagyságrendben nő a bíróságok, ügyészségek forrása

Jövőre milliárdos nagyságrendben nő a bíróságok és az ügyészségek költségvetése, az Igazságügyi Minisztériumé (IM) pedig a tárca átalakulása miatt alapvetően megváltozik a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint.

A parlament honlapjára csütörtökön felkerült javaslat alapján a bíróságok idei 86,5 milliárdos költségvetési támogatása jövőre 87,5 milliárdra növekszik. Az ügyészség idei előirányzata 37,66 milliárd forint támogatást tartalmazott, a 2015-ös támogatás 39,78 milliárd.

Az Alkotmánybíróság költségvetési előirányzata az idei 1790,1 millióról 1797,1 millióra emelkedik. Az IM jövő évi kiadási előirányzata 16,908 milliárd forint, amiből támogatás 10,54 milliárd, az előirányzott bevétel pedig 6,4 milliárd forint. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az idei 1238,2 millió helyet jövőre 1325,2 millió forinttal gazdálkodhat.

Gyermekétkeztetésre 58 milliárd forint jut jövőre

Gyermekétkeztetésre 58 milliárd forint jut jövőre, 5 milliárd forinttal több, mint idén - derül ki az Országgyűlésnek csütörtökön benyújtott 2015. évi költségvetési javaslatból.

Az előterjesztésből kiderül az is, hogy a nyugdíjak az infláció mértékével fognak növekedni, így a kormány 1,8 százalékos mértékű nyugdíjemeléssel számol jövőre.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapon belül a családi pótlékra 326,9, anyasági támogatásra 5,19, gyermekgondozási segélyre 62,19, gyermeknevelési támogatásra 12,9, életkezdési támogatásra 5,6, pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatásokra 6,07 milliárd forintot különítenek el.

A parlament honlapjára feltöltött dokumentum az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó költségvetési fejezete szerint az egyes feladatokra és célokra jövőre ugyanannyi forrás jut, mint ebben az évben, néhány emelés kivételével.

Így például a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátási szerződésekkel történő finanszírozására 528,9 millió forintot biztosítanak, 145,6 millió forinttal többet, mint 2014-ben.

Támogató szolgáltatásokra, közösségi ellátásokra, utcai szociális munkára, krízisközpontra és a Biztos Kezdet Gyerekházprogram finanszírozására jövőre is 5,495 milliárd forintot biztosítanak.

A fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő programok támogatására 257,3, család, esélyteremtési és önkéntes házak támogatására 163,9 millió, jelnyelvi tolmácsolás szolgáltatásra, az elemi látásrehabilitációra 479,5 millió, míg az autista otthonok, értelmi sérült és halmozottan fogyatékosokat ellátó lakásotthonok támogatására 190 millió forintot adnak, ugyanannyit, mint idén.

A tárca fejezetében több civil szervezetek támogatása is szerepel, így például az Értelmi Fogyatékossággal élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége 136,5, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége 173,2, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 168, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 173,2 forintos támogatást kap.

Jelentős többletforráshoz jut a rendőrség

Több mint 14 milliárd forinttal emelkedik a rendőrség támogatása a 2015-ös költségvetési javaslat szerint.

A csütörtökön benyújtott indítvány az ágazatban jelentős pluszforrást ad a személyi juttatásokra és összességében a rendőrség működésére.

Több mint 6,5 milliárd forinttal emelnék a vízügyi igazgatóságok támogatási keretét, csaknem 5 milliárd forinttal növelnék a büntetés-végrehajtás előirányzatát, és több mint 1 milliárd forinttal több jut az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak is.

A Belügyminisztérium fejezete alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lényegében az ideivel megegyező összegekből gazdálkodhat majd jövőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.