Önkormányzat 2014

Szekszárdon négy szavazókörben meg kell ismételni a szavazást

A Pécsi Ítélőtábla megsemmisítette kedden Szekszárd négy szavazókörében az október 12-i önkormányzati választás eredményét, és a szavazás megismétléséről döntött; az ismételt szavazást november 9-ére tűzte ki.

2014.10.28 18:58MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

Az ítélőtábla végzésével részben helyt adott Hadházy Ákos LMP-s polgármesterjelölt felülvizsgálati kérelmének, egyúttal részben megváltoztatta a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság Hadházy kifogását elutasító határozatát.

Az ítélőtábla honlapján közzétett végzés szerint a 7-es választókerület 28., valamint a 8-as választókerület 27., 29., 30. szavazókörében kell megismételt polgármester- és képviselő-választást tartani.

A bíróság megalapozottnak találta az LMP-s jelölt kérelmében azt, hogy a négy szavazókörben szervezetten szállítottak választópolgárokat a szavazásra, illetve a leadott szavazatokért pénzt fizettek.

A bíróság bizonyítékként fogadta el a 7-es választókerület 28. szavazókörében működő szavazatszámláló bizottság egyik tagjának tanúvallomását, amely szerint egy férfi legalább 20 alkalommal duplakabinos, platós terepjáróval vitt embereket szavazni, S. J. - a tanúvallomásban Sárközi Jánosként szereplő, a cigány nemzetiségi önkormányzati választáson mandátumot szerző Lungo Dromo-jelölt - pedig kétezer forintot fizetett a szavazatokért.

A bíróság indoklásában arra is kitért, hogy téves a területi választási bizottságnak az a jogértelmezése, hogy a választópolgároknak a kilencnél kevesebb ülőhellyel rendelkező gépjárművel történő szavazásra szállítása nem jogsértő.

A jogsértés a szavazók szervezett szállításában áll, függetlenül a használt szállítóeszköztől - szögezte le az ítélőtábla, amely szerint e két cselekménnyel sérült a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, illetve a választásban való önkéntes részvétel alapelve.

A szekszárdi helyi választási bizottság eljárása során személyesen is meghallgatott két férfi nem vitatta a választópolgárok szállításának tényét - olvasható a végzés indoklásában.

Az ítélőtábla ugyanakkor elutasította a kérelem azon részét, amelyben Hadházy Ákos több szavazókörben láncszavazás gyanúja miatt kérte a szavazás megismétlését.

Október 12-én a szekszárdi 7-es számú választókerületben Máté István (Fidesz-KDNP) 436 szavazattal lett első, a második legtöbb, 401 voksot Ilosfai Gábor (MSZP-PM-Együtt-DK) kapta.

A 8. választókerületben a Fidesz-KDNP-s Máté Péter Sándorra 529-en, a baloldali Zaják Rita Andreára 442-en szavaztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.