Eseti esetek

Önkormányzat 2014: Békés megyében lezárult az összes jogorvoslati eljárás

Hat, Békés megyét érintő, az október 12-i önkormányzati választással kapcsolatos jogorvoslati ügyben hozott határozatot a Szegedi Ítélőtábla. Ezzel a megyében az összes jogorvoslati eljárás lezárult.

2014.10.28 13:28MTI

Az első ügy a biharugrai polgármester-választással kapcsolatos. A Békés megyei településen egyetlen szavazattal nyert Vígh Ilona, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a független Makra Tibor előtt, aki jogorvoslati kérelemmel élt, ugyanis beadványa szerint két bélyegzőlenyomat nélküli érvénytelen szavazólapot találtak, amelyben rá adták szavazatukat a választópolgárok. Indoklása szerint ezzel a két szavazattal ő lett volna a polgármester. Fellebbezéséhez bizonyítékot nem csatolt, ezért kérelmét a Békés Megyei Területi Választási Bizottság (tvb) érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Később a független jelölt újabb jogszabálysértésekre hivatkozva fordult felülvizsgálati kérelemmel a Szegedi Ítélőtáblához, amely ugyancsak elutasította kérelmét. Mint írják, a kérelmező az újabb jogszabálysértések bejelentésével túllépte a jogszabályban engedélyezett 3 napos határidőt, ezért az ítélőtábla érdemben nem vizsgálta az elkésetten előterjesztett kérelmeket.

A második eset a lőkösházi polgármester-választással kapcsolatos, a kérelmező szerint láncszavazással, azaz a szavazófülkéből kicsempészett és a szavazókörön kívül kitöltött szavazatokkal nyert Szűcsné Gergely Györgyi Edit független jelölt. A tvb a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a fellebbező beadványában mások által előadott feltételezéseket fogalmazott meg, írásbeli bizonyítékokat, tanúvallomásokat nem csatolt. A határozatot a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta. A láncszavazás ellen szól az, hogy az összes szavazókör adatait áttekintve mindössze egy eltérést regisztráltak a szavazóként megjelentek számától - írják.

A harmadik esetben egy végegyházi kérelmező - aki maga is indult polgármesterjelöltként a választáson - hivatkozott arra, hogy Varchó István Gyula (független) szavazatvásárlással nyerte meg a polgármester-választást. A tvb a fellebbezéssel kapcsolatban azt állapította meg, hogy a vélelmezést a kérelmező nem tudta bizonyítani. A Szegedi Ítélőtábla a tvb határozatát helybenhagyta.

A negyedik ügyben egy battonyai polgármesterjelölt kérelmezte a szavazatok újraszámlálását és új szavazás kiírását, indokolása szerint ugyanis a szavazatok közötti különbség kevesebb, mint az érvénytelen szavazólapok száma. A tvb megfelelő bizonyítékok hiányában a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A határozatot a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta.

Az ötödik és hatodik ügyben két medgyesbodzási lakos hivatkozott láncszavazásra. A tvb határozatai szerint a csatolt bizonyítékok a láncszavazás gyanúját nem támasztják alá, illetve azt nem erősítik meg. A Szegedi Ítélőtábla azt állapította meg, hogy a felülvizsgálati kérelem érdemi elbírálásának feltétele - az egyéb kötelező tartalmi és formai feltételek mellett - az is, hogy a kérelmezők az ügyben közvetlenül érintettek legyenek. Mivel ez ebben a két esetben nem állt fenn, az ítélőtábla a bírósági felülvizsgálati kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára az MTI kérdésére elmondta: az összes, Békés megyére vonatkozó jogorvoslati eljárást lezárta az ítélőtábla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.