Vízsugárral köszöntötték

Megérkezett hozzánk az Emirates első járata

Megérkezett Budapestre a dubaji Emirates légitársaság első járata, amelyet a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntöttek hétfőn a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

2014.10.27 16:12MTI
MTI/Máthé Zoltán

Az emirátusokbeli légitársaság keddtől naponta közlekedtet Budapest és Dubaj között egy Airbus A330-200-as gépet, amely 276 utast tud szállítani. Thierry Antinori, az Emirates kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a magyar piacon a leggyorsabb és a legkényelmesebb ajánlatot adják a kelet felé utazóknak, így a turizmus fellendítésében is szerepet kaphatnak.

Kitért arra, hogy a budapesti járaton is lehetséges a kapacitások további bővítése, s nem aggódnak a foglalási adatok miatt. Jelezte, hogy a gépek 12 tonna áru szállítására is alkalmasak.

Elmondása szerint azért esett Budapestre a választásuk, mert például jobb ajánlatot tudnak adni, mint a versenytársak és ezekből következően rentábilis lehet az útvonal.

Balogh Csaba, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium helyettes államtitkára azt mondta, a dubaji légitársaság megjelenése része a keleti nyitás politikájának, és kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy az öböl-menti térség befektetői és turistái felfigyeltek a magyar piacra, ami a bizalom jele.

Hozzátette: a légitársaság nem csak járatot, hanem szolgáltatási központot is nyit az országban, ezzel 300 új munkahelyet hoz létre. Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, a repülőtérnek fontos, hogy a világ legjobb légitársaságai jelen legyenek Budapesten és az Emirates a légi ipar egyik meghatározó szereplője.

MTI/Máthé Zoltán

Fontosnak nevezte, hogy a repülőgépek légiáru-szállításra is alkalmasak, mivel ez is segít a Budapest Airportnak abban, hogy az áruforgalom is tovább növekedjen. Az Emirates légitársaságot 1985-ben alapították, az elmúlt 25 évben folyamatosan nyereségesen működött. Dubaji székhelyéről 84 ország 147 célállomására repül 215 géppel.

Az Emirates üzemelteti a világon a legnagyobb Boeing 777-es és Airbus A380-as flottáját, ezek a világ legnagyobb utasszállítói.

A légitársaságnak 292 gépre van rendelése, amelyek összértéke 138 milliárd dollár. 2013-ban 22,5 milliárd dollár árbevétel mellett 887 millió dollár nyereséget ért el a társaság, 44,5 millió utast szállított 80 százalékos átlagos töltöttséggel.

Mintegy 52 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, köztük 171 magyar munkavállalójuk van, ebből 124 légiutas-kísérő, 9 pilóta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.