Önkormányzat 2014

Meg kell ismételni a polgármester- és képviselő-választást Érpatakon

Meg kell ismételni a polgármester- és képviselő-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, miután a Debreceni Ítélőtábla elutasította a területi választási bizottságnak (tvb) az október 12-ei választás eredményének megsemmisítését és a voksolás megismétlését megállapító határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet.

2014.10.23 20:01MTI

A végzés szerint egy magánszemély nyújtott be fellebbezést az érpataki helyi választási bizottság polgármester- és a képviselő-választás eredményét megállapító határozat ellen.

A beadványnak a tvb helyt adott, egyben elrendelte a választás eredményét megsemmisítését és a voksolás megismétlését. A területi választási bizottság határozata a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei önkormányzat honlapjára még nem került fel.

Mint az ítélőtábla végzéséből kiderül, a tvb határozatával szemben Orosz Mihály polgármesterjelölt nyújtott be jogorvoslati kérelmet, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) felülvizsgálati kérelemnek minősített és a Debreceni Ítélőtáblára küldött meg. A táblabíróság - tárgyalás mellőzésével - vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mivel az "érdemi elbírálásra alkalmatlan" - olvasható a végzésben.

Az indoklásban a Debreceni Ítélőtábla rögzíti, hogy jogszabály szerint a felülvizsgálati eljárásban kötelező az ügyvédi képviselet, jogi szakvizsgával rendelkező ember viszont saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, amennyiben azt a rendelkezés megsértésével nyújtják be - áll a táblabíróság végzésének indoklásában.

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye - közölte a Debreceni Ítélőtábla. Az érpataki polgármester-választáson győztes Orosz Mihály (független) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifogásolta, hogy jogorvoslati kérelmét az NVB nem tűzte napirendjére, ezért a választási bizottság azonnali és haladéktalan összehívását kérte a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől.

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte, 104 vokssal megelőzve a második Simon Attilánét, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.