Norvég alapok

Lázár Magyarországra hívja az illetékes norvég minisztert

Magyarországra hívja Norvégia illetékes miniszterét Lázár János a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében, miután lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ezzel kapcsolatos vizsgálata.

2014.10.22 17:17MTI

Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be szerdán, a kormányülés alatt tartott szóvivői tájékoztatón.

Lázár János közölte: új megállapodást kötéséről kíván tárgyalni, miután a Kehi vizsgálata egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok "visszaéltek a norvég kormány bizalmával". Lázár János hozzátette: ha a miniszter nem fogadja el a kormány meghívását, kész vele Brüsszelben találkozni.

Arra tesz majd neki javaslatot, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét a pénzt, az Ökotársat ugyanis méltatlannak tartja a munkára. Kijelentette: az alapítvány a rá bízott munkát nem végezte el, a forrásokat a magyar törvények megsértésével osztotta szét; ezek közül a legsúlyosabb eljárási szabálytalanság a pályázatok elbírálására vonatkozik.

A Kehi az Európai Unió módszertana alapján vizsgálta a forráselosztásnál alkalmazott szempontokat, és kiderült: nem az előre meghirdetett objektív, hanem szubjektív szempontok alapján döntöttek - mondta. Lázár János hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezt az uniós források esetében szigorúan szankcionálja.

A jelentést ezért a kormány a bizottságnak is elküldi, hogy vizsgálja meg: a szerződések érvényesek-e, a kormány szerint ugyanis a semmisségük is felmerül. "Lepontozott pályázatokat pontoztak újra, ennek írásos dokumentációja a Kehi-vizsgálat melléklete volt, politikai szempontokat, személyek kapcsolati hálókat vettek figyelembe, és nem az objektív pályázati szempontokat" - jelentette ki Lázár János.

Jó néhány pályázattal kapcsolatban az összeférhetetlenség is felmerül - folytatta -, a norvég kormány által minden magyar civil szervezet számára biztosítható pénzt egy jól körülhatárolható kör számára osztottak ki. "Ők az Ökotárshoz kötődnek, ők minősítették a pályázatokat, ők értékelték, ők bírálták el azokat, és ők nyerték meg" - fogalmazott.

Emlékeztetett: a Kehi az eljárás során más visszaéléseket is megállapított, ezekkel kapcsolatban megtette a büntető feljelentést. A miniszter elmondta azt is, hogy a Kehi jelentését - a személyiségi jogokat és a törvényeket figyelembe véve - nyilvánosságra hozza, és elküldi Norvégia magyarországi nagykövetének is.

A kormány azután döntött erről, hogy a jelentés tartalmát Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke ismertette a kabinettel - közölte Lázár János.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.