KSH

Most már megint többen születünk, mint ahányan meghalunk

Mérséklődött a népességfogyás üteme 2014 első nyolc hónapjában, miután többen születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában.

2014.10.22 09:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/hin255

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint januártól augusztusig 59 627 gyermek született, ez 2,9 százalékkal több, mint 2013 első nyolc hónapjában. A halálozások száma 82 136 volt, ez 3,2 százalékos csökkenést jelent.

Ennek alapján 22 509 emberrel csökkent az ország népessége; ez 4363-mal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál.

A születések száma az év hat hónapjában emelkedett, februárban és augusztusban viszont enyhe csökkenés volt tapasztalható az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb mértékben, 9,4 százalékkal áprilisban nőtt a születések száma, ezt követően a júniusi 5,4 százalékos emelkedés volt jelentős. Összességében az év első nyolc hónapjában 1653-mal több gyerek született, mint 2013 hasonló időszakában, és ez 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A halálozások száma az év hét hónapjában kevesebb, májusban viszont 5,9 százalékkal több volt, mint 2013 megfelelő időszakában. Különösen a nyári hónapokban bekövetkezett visszaesés volt számottevő, amikor az egy évvel korábbi június-augusztusi időszakhoz képest átlagosan 6,4 százalékos mérséklődést regisztráltak. Az év első nyolc hónapjában 2710-zel kevesebben haltak meg, mint 2013 első nyolc hónapjában.

A házasságkötések száma az év első hat hónapjában folyamatosan meghaladta az egy évvel korábbit, de júliusban 3,1 százalékkal, augusztusban pedig 5,0 százalékkal elmaradt attól. A legnagyobb mértékben februárban emelkedett a házasságkötések száma, akkor csaknem 21 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első nyolc hónapjában anyakönyvezett 27 462 házasságkötés 3,6 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, 964-gyel többen kötöttek házasságot.

Ezer lakosra 9,1 élve születés és 12,5 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb volt 2013. január-augusztushoz viszonyítva. Ezer élve születésre 4,6 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,7 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások száma mérséklődött, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,1 ezrelékről 3,4 ezrelékre csökkent - tartalmazza a KSH jelentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.