Október 23.

Világszerte megemlékezések lesznek a magyar intézetekben

Világszerte szerveznek ünnepi megemlékezéseket a Balassi Intézet az '56-os szabadságharc évfordulója alkalmából. A programok a külföldi magyar intézetek, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták közreműködésével valósulnak meg.

2014.10.21 16:01MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A koszorúzások és fogadások mellett neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások színesítik az ünnepi programokat.

A Varsói Magyar Kulturális Intézet a lengyel televízió tematikus történelmi csatornájával közösen félórás dokumentumfilmet készít a magyar forradalomról. Emellett az október 23. és 26. között megrendezett krakkói nemzetközi könyvvásár idei díszvendége Magyarország lesz, az eseményen szintén megemlékeznek 1956-ról és annak lengyel vonatkozásairól.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ dokumentumfotó-kiállítással emlékezik meg az októberi eseményekről, a tárlat október 20. és november 7. között tekinthető meg az intézet galériájában. Az eredeti fényképeket felvonultató kiállítás időrendi sorrendben mutatja be a forradalom történéseit. A kiállítást a Terror Háza Múzeumtól kapott felvételek egészítik ki.

A Szófiai Magyar Intézet kedden Paszkal Paszkalev zongoraművész koncertjével kezdi meg a emlékezést. Szerdán Szabó Dezső kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár és Todor Csobanov, Szófia alpolgármestere közösen leplezi le Nagy László költő és műfordító bronz mellszobrát.

Ugyanezen a napon Bahget Iskander Magyarországon élő szír fotóművész képeiből nyílik kiállítás az intézetben. Szintén október 22-én a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Forrás kecskeméti irodalmi folyóirat szervez író-olvasó találkozót.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ Nádas László Munkácsy-díjas iparművész, formatervező, grafikus 1956 című képkiállításával emlékezik meg az eseményekről.

Az előző évekhez hasonlóan idén is közös megemlékezést tart Magyarország New York-i főkonzulátusa, a New York-i Magyar Ház és a Balassi Intézet október 23-án a főkonzulátus épületében.

Az ünnepi beszédek és az állampolgársági eskü után színpadra áll Bretz Gábor operaénekes, aki jelenleg a New York-i Metropolitan Opera társulatában dolgozik. Emellett több zongoramű is felcsendül Hámos Júlia tolmácsolásában. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére filmvetítést tart a kínai fővárosban élő magyar közösség számára október 24-én.

A rendezvényen a közönség a Szabadság, szerelem című filmet is megtekintheti. Bécsben október 23-án a Europa-Club és az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala Tagegyesületei ünnepi rendezvényen emlékeznek meg az 1956-os forradalomról a Collegium Hungaricum nagytermében.

Október 26-án Jánossomorján ünnepi koszorúzást tartanak, majd ezt követően október 27-én ünnepi fogadást szervez a Magyar Nagykövetség a Collegium Hungaricum Bécs részvételével.

A moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban kedden beszélgetéssel egybekötött filmvetítést rendeznek, ahol Szilágyi Andor Mansfeld című filmjét mutatják be a közönségnek. A Római Magyar Akadémia a nagykövetséggel együtt tart ünnepi koszorúzást október 22-én a római 56-os emlékműnél.

Ugyanaznap este a nagykövetség fogadást szervez az ünnep tiszteletére, majd október 23-án az akadémia Liszt Termében az Angelica leánykar ünnepi koncertje lesz hallható.

A Bukaresti Magyar Intézet szervezésében az Európai Bizottság Bukaresti Kirendeltségének székhelyén október 23. alkalmából levetítik Bergendy Péter A vizsga című filmjét. Emellett október 23-án kiállítás nyílik a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen Hibaizmus címmel.

Az intézet a Fortepan gyűjteménnyel és a román rádióval együttműködésben mintegy ötven, az 1989-es eseményeket felidéző fotót helyez el a honlapján.

Brüsszelben a Balassi Intézet támogatásával a magyar néppárti képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság részvételével kerül sor ünnepi megemlékezésre november 3-án. A rendezvényen beszédet mond Pelczné Gál Ildikó, az Európai Parlament alelnöke és Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A beszédeket a Snétberger-kvartett koncertje követi. A Prágai Magyar Intézet Szvorák Katalin műsorával emlékezik meg az forradalmi eseményekről kedden este. A Párizsi Magyar Intézetben csütörtökön Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mond ünnepi beszédet.

A megemlékezésen fellép Császár Angela színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint Gődény Márta zongoraművész. Emellett november 4-én délelőtt a Pére Lachaise temető 44. parcellájában ünnepi koszorúzást tartanak Nagy Imre és mártírtársai jelképes síremlékénél.

A Zágrábi Magyar Intézet október 23-i ünnepségén Iván Gábor nagykövet beszéde után Petri György Nagy Imréről című versét olvassák fel magyarul, horvátul és angolul.

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete október 22-én a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében a Pro Musica Kamarakórus, Környei Miklós gitárművész és Kolcsár József színművész közreműködésével szervez ünnepi műsort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.