ÁNTSZ

Fertőző agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás, de nincs járvány

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei tisztifőorvosa szerint egyetlen megbetegedés történt, tragikus következménnyel járt, de járvány nincs.

2014.10.21 10:42MTI
Fotó: ovodaksztg.hu

Stánitz Éva elmondta: az ÁNTSZ szakemberei, miután hétfő délelőtt tudomást szereztek a halálesetről, azonnal a helyszínre mentek, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek a további megbetegedéseket megakadályozhatják.

Hangsúlyozta: a megbetegedés bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. A betegség csak szoros érintkezéssel terjed, olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. A gyermek halálához a kórokozó iránti egyéni érzékenység is nagy mértékben hozzájárulhatott.

Az ÁNTSZ szakemberei feltérképezték, hogy kik kerülhettek közvetlen érintkezésbe a kislánnyal, és csaknem nyolcvan embernek biztosította a hatóság a szükséges antibiotikumot - mondta a megyei tisztifőorvos.

Stánitz Éva szólt arról is, hogy a betegség bevezető tünetei hasonlítanak az ősszel gyakori hurutos megbetegedésekhez, de jellemzője a magas láz.

A megyei tisztifőorvos elmondta: kollégái részletesen tájékoztatták az óvodába járó gyerekek szüleit, ők a történtek után amúgy is jobban figyelnek a gyerekeikre, és helyesen teszik, ha elővigyázatosságból a kisebb tünetekkel is orvoshoz fordulnak.

Stánitz Éva tájékoztatása szerint fertőtlenítettek az óvoda épületében és azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál, ahol a gyermek megfordult, ezért az óvoda ideiglenes bezárását nem tartották indokoltnak.

Kovács Tiborné Salfai Katalin, a szentgotthárdi Játékvár óvoda vezetője elmondta: hétfőn reggel szereztek tudomást a kisgyermek haláláról, azonnal jelezték az ÁNTSZ-nek, és miután beigazolódott, hogy fertőzés okozta, mindenben együttműködtek az egészségügyi hatósággal, és az ő segítségükkel tájékoztatták a szülőket is. Tizenegy csoportjukba több mint 230 gyerek jár, kedd reggel a gyermekeknek kevesebb mint felét vitték óvodába a szülők.

Az óvodavezető hozzátette azt is: mindannyiukat megrázta a hatéves, nagycsoportos kislány halála. Az óvónők elbeszélgetnek csoportba járó gyerekekkel, és életkoruknak megfelelő válaszokat adnak a kérdéseikre.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzat együttműködik az egészségügyi hatósággal, a családnak pedig igyekeznek segítséget nyújtani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.