Ellenőrzés

Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ az önkormányzati társulásoknál

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint szabálytalanul működött az ellenőrzött önkormányzati - többcélú és intézményi - társulások jelentős része 2008 és 2011 között, és ez akadályozta, hogy átláthatóan és eredményesen lássák el feladatukat.

2014.10.21 06:30MTI

Az ÁSZ közleménye szerint a számvevőszék alapvetően az önkormányzatok által megkötött társulási megállapodások szabályosságát és a társulások feladatellátásának szabályszerűségét értékelte. A 2008 és 2011 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzés kiterjedt a társulások székhelye szerinti önkormányzatokra és az illetékes minisztériumokra is.

Megállapították, hogy a törvényi szabályozások, illetve a társult önkormányzatok társulási megállapodásai a célok elérését és megvalósulásának eredményességét mérő, számon kérhető kritériumokat nem fogalmaztak meg. Ez, valamint a társulási megállapodások és a belső szabályzatok tartalmi hiányosságai és az ezekből adódó működési szabálytalanságok korlátozták a társulások átlátható, összehangolt és szabályos feladatellátását. Jogi szabályozás hiányában 2009. január 1-je és 2010. szeptember 1-je között a társulások törvényességi ellenőrzése sem volt biztosított.

Kifejtették: az ellenőrzött többcélú társulások kétötöde, az intézményi társulások kétharmada nem rögzítette maradéktalanul a törvényben előírt kötelező tartalmi elemeket a társulási megállapodásokban. A többcélú társulások háromnegyede nem aktualizálta a szabályzatait a számviteli törvényben előírtaknak megfelelően. Az intézményi társulások kétharmadánál a tagönkormányzatok polgármesterei nem teljesítették azt a kötelezettségüket, hogy a képviselő-testületeknek beszámolással tartoznak a társulás tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási cél megvalósulásáról.

A társulási tanáccsal működő intézményi társulások fele a jogszabályi előírásokat megsértve a saját működésének részletes szabályait nem alkotta meg, döntéseit nem a társulási tanács hozta meg, továbbá kétharmaduknál a működés ellenőrzését sem végezték el - írták.

Az ÁSZ több javaslatot tett a hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetésére, amelyek alapján a címzetteknek intézkedési tervet kell készíteniük. Az ellenőrzés tapasztalatai alapján az ÁSZ elemzést is készített.

Azt írták: az önkormányzati rendszer átszervezésének lényeges eleme volt a társulási rendszer átalakítása, ezért fontos a korábbi tapasztalatok levonása. A 2013 elején hatályba lépett törvényi változások előtt létrejött önkormányzati többcélú, illetve intézményi társulások jellemzően közoktatási, szociális és egészségügyi feladatokat láttak el. Az ÁSZ reprezentatív mintavétellel 66-ot választott ki azok közül a társulási szervezetek közül, amelyek 2011. december 31-én működtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.