Fent és lent

Megkezdik a várliftek építését

Az akadálymentesítést, a budai Vár járműforgalmának csökkentését és a várnegyed elérhetőségét javítja az a három lift, amelyet jövő tavaszra építenek meg.

2014.10.21 05:30MTI

Az I. kerületi önkormányzat közleménye szerint a Gránit lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és az Iskola lépcsőnél épülnek a liftek. Már októberben elkezdődnek a munkálatok mindhárom helyszínen.

A budavári önkormányzat tájékoztatása szerint a Gránit lépcsőhöz tervezett lift a jelenlegi Fedett lépcső mellett a Lovas útról a Tóth Árpád sétányra, a Szentháromság utcához viszi majd az utasokat. A beruházás mintegy 96 millió forintból valósul meg.

A Murad pasa bástyájánál tervezett lift a Lovas útról az Anjou sétányra viszi az utasokat. A beruházás értéke mintegy 120 millió forint.

Az Iskola lépcsőhöz tervezett liften az Ibolya utcához, a Hess András térhez juthatnak el az utasok. Ez a beruházás is mintegy 120 millió forintba kerül.

A kivitelezők feladata mindhárom helyen a régészeti beavatkozás, a várfal bontása, a lift szerkezetének kiépítése, a felvonó megépítése, a falburkolat elkészítése és a környezet rendezése. A Gránit lépcsőnél megújítják a közvilágítást, az Iskola lépcsőnél pedig felújítják a kutat.

Hozzátették: a tervek szerint mindhárom beruházás jövő februárra készül el, így tovább csökkenthető a Vár gépkocsiforgalma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.