13 év

Konferenciát tartanak az afgán misszió egészségügyi tapasztalatairól Budapesten

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodik a biztonságról Afganisztánban.

2014.10.20 08:52MTI

Az afganisztáni ISAF misszió tizenhárom évnyi katona-egészségügyi tapasztalatairól tartanak konferenciát hétfőtől szerdáig Budapesten. A százezres nemzetközi haderő túlnyomó többségét a tervek szerint 2014 végéig kivonják az országból.

A budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) által szervezett "ISAF egészségügyi tapasztalatok" című konferencia témakörei között szerepel egyebek mellett az egészségügyi képzés és a missziós egészségügyi egységekben történő ellátás elemzése is.

A 15 országból érkező negyven szakember - többek között magas beosztású tábornokok - részvételével előadások, illetve kisebb, tematikus csoportmunka keretében a megfigyelések és adatok alapján értékelik a missziós egészségügyi ellátás "erős oldalait" és esetleges hiányosságait, amelyek alapján ajánlásokat tesznek a jövőbeni adatgyűjtés, ezáltal a bizonyítékon alapuló orvoslás hatékonyabbá tételére - olvasható a NATO KEKK közleményében.

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodik a biztonságról Afganisztánban. A biztonsági felelősség átadásának folyamata az afgán fél számára 2011 közepén kezdődött meg, mostanra csaknem teljesen befejeződött. A 100 ezres nemzetközi haderő túlnyomó többségét a tervek szerint 2014 végéig kivonják az országból.

Idén júniusban Anders Fogh Rasmussen akkori NATO-főtitkár elmondta: ez év végén lezárul a NATO vezette nagyszabású afganisztáni harci misszió, az ISAF, amelybe az észak-atlanti szervezet tagországai mellett sok partnerország is bekapcsolódott, így összesen mintegy ötven ország vett részt abban. Jövőre indul a sokkal alacsonyabb létszámúra tervezett, harci műveletet nem folytató Resolute Support misszió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.