58. évforduló

Október 23.: koszorúzással emlékeztek a párizsi diadalívnél

Az emlékbizottság más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél.

2014.10.20 07:05MTI

Trócsányi László igazságügyi miniszter, volt párizsi nagykövet részvételével közösen emlékeztek meg magyarok és franciák vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 58. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

A hagyományos koszorúzási ünnepség kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol a magyar kormány képviseletében Trócsányi László igazságügyi miniszter, volt párizsi magyar nagykövet, Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága megemlékezésén az egybegyűltek ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt egy francia katonazenekar előadásában. A koszorúzást követően a miniszter kezet fogott a magyar közösség megjelent tagjaival, és a hagyományoknak megfelelően aláírta az egyik legjelentősebb párizsi emlékhely emlékkönyvét.

A Diadalívnél a mintegy kétszáz ünneplő mellett több száz mong is megjelent, miután az egykori Indokína területéről a volt gyarmattartó Franciaországba áttelepített kisebbségek szervezetei most ünnepelik megalakulásuk évfordulóját.

Az emlékbizottság más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát.

Az 1956-os forradalom emlékére délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, majd koszorúztak Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál.

Csütörtök este a Párizsi Magyar Intézetben tartanak megemlékezést Császár Angela színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Gődény Márta zongoraművész közreműködésével. Ünnepi beszédet mond Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

November 4-én, a forradalom leverésére emlékezve Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás Párizsban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.