Ideiglenes otthon

A Szegedi Vadasparkba kerültek a Nagylakon lefoglalt védett rákok

Ideiglenesen a Szegedi Vadasparkban helyezték el azt a 25 ezer kecskerákot (Astacus leptodactylus), melyet a nagylaki határátkelőhelyen találtak a rendőrök egy bolgár furgonban.

2014.10.18 14:36MTI
Fotó: Wikipédia

Veprik Róbert igazgató elmondta: a nagyméretű édesvízi rákok, mint a folyami és a kecskerák, kedvelt csemegéi a francia és belga konyháknak. Az igények kielégítésére Kelet-Európából és Törökországból szállítanak nagy tömegben rákokat nyugatra, azonban ezek a fajok a természetvédelmi helyzetük miatt Magyarországon védettek.

Engedély szükséges szállításukhoz is, ám ilyen okmányokkal a két bolgár férfi nem rendelkezett, ezért természetkárosítás büntette miatt őrizetbe vették őket.

Az általában 15 centiméteres hosszúságú, de akár 30 centisre is megnövő kecskerákok eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint, a teljes szállítmány összértéke pedig meghaladja az egymilliárd forintot. Ahogy egyetlen magyarországi állatkert vagy mentőközpont, úgy a Szegedi Vadaspark sincs felkészülve 25 ezer rák tartására, így a védett állatok sorsáról mielőbb dönteni kell.

Egykor Magyarország is "ráknagyhatalomnak" számított Európában, köszönhetően a vizes élőhelyek gazdagságának. Azonban a nagyméretű hazai rákok - a folyami, a kövi és a kecskerák - száma jelentősen megcsappant, elsősorban az Amerikából behurcolt fajok - cifra és jelzőrák - által terjesztett – a köznyelvben rákpestisként emlegetett - gombás megbetegedés miatt. Emiatt is vált fontossá, hogy az őshonos rákfajokat védetté nyilvánítsák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.