Maximum öt hely jelölhető meg

Elindult a keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás

Elindult a felsőoktatási keresztféléves felvételi eljárás: a jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola melyik szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárásban maximum öt hely jelölhető meg.

2014.10.16 12:07MTI
freedigitalphotos.net/dan

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatása szerint a keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal.

A 2015 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok adhatják be jelentkezésüket, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2015 januárjában szerzik meg azt.

A felvételi eljárás tudnivalóit és a meghirdetéseket tartalmazó hivatalos tájékoztató kizárólag elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu honlapon. A tájékoztatóban a jelentkezők megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint a hivatalosan meghirdetett képzéseket.

Az oldalon bárki könnyen és gyorsan megtalálja az őt érintő tartalmakat, valamint egyszerűen kereshet a meghirdetett képzések között. A jelentkezési határidő november 15., a kérelmeket idén is kizárólag csak elektronikusan lehet beadni, a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi keretében. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell.

A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket pedig legkésőbb november 15-ig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje november 23. A felvételi eljárás során maximum öt hely jelölhető meg.

A jelentkezés alapdíja 9 ezer forint, amelyért összesen három helyet lehet megjelölni. A további legfeljebb két jelentkezési helyért 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít.)

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható.

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimumponthatár idén az alap-, és osztatlan mesterképzések esetében 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések estében pedig 50 pont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.