Szolidaritás Budapesten

A fogyatékossággal élőkkel tartanak felvonulást és pikniket

A fogyatékossággal élő, valamint a velük szolidáris, őket segítő emberek tartanak együtt felvonulást és pikniket vasárnap Budapesten, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a problémákra, amelyek megnehezítik a mindennapjaikat.

2014.10.16 11:23MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

A kerékpáros mozgalom mintájára "RehabCritical Mass"-nek nevezett civil mozgalom - Facebook-oldala szerint - mentes minden politikai szándéktól, célja pedig az, hogy javítson a különböző fogyatékossággal élő emberek, köztük mozgássérültek, siketek és vakok életminőségén.

A felvonulás délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete elől indul az Erzsébet térre, ahol "ismerkedős, beszélgetős" pikniket rendeznek. A civil szervezetek bemutatót is tartanak a téren arról, mi okoz a fogyatékossággal élők számára nehézséget az életükben, és mi az, amiben érzékelhető változtatást, "egyenlő bánásmódot" szeretnének elérni.

A vasárnapi program ötletgazdája a mozgássérült Kiss Csaba teológus, aki egy videointerjúban élethelyzetük érzékeltetésére azt mondta: "a fogyatékkal élők esetében minden más ugyan, és mégis minden ugyanaz".

A demonstrálók arra akarják felhívni a figyelmet, hogy egyre többen vannak, akik szolidárisak velük és az érdekérvényesítésben kiállnak mellettük. A felvonulás az Erzsébet téren zárul, ahol egyrészt kulturális programok várják az érdeklődőket - többek között a Budapest Bár és a Republic együttes is fellép.

A szervezők Facebook-oldalukon azt írják, a szolidáris magyar társadalom hangjaként hisznek abban, hogy egy ember értéke önmagában az emberben rejlik, és nem a gazdasági hasznosságában.

Azok a fogyatékossággal élők, akik nem tudnak részt venni a rendezvényen, online követhetik majd a programokat a http://www.ustream.tv/channel/rehabcriticalmass oldalon.

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma a 2011-es népszámlálási adatok szerint 457 ezer volt. A szervezők szerint a környezetükkel együtt mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül a fogyatékossággal élők helyzete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.