Két és fél évet kapott

Börtönbüntetésre ítélték a Kapos Holding Zrt. koordinációs igazgatóját

Jogerősen két és fél év börtönre ítélte, továbbá három évre eltiltotta a közügyektől és a járművezetéstől a Kaposvári Törvényszék kedden Kovács Józsefet, a Kapos Holding Zrt. koordinációs igazgatóját, korábbi önkormányzati képviselőt hivatalos személy elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt.

2014.10.14 15:53MTI

A másodfokon eljáró bíróság részben pontosította, de időtartamát tekintve helybenhagyta a Kaposvári Járásbíróság határozatát. A rendőrök 2012 márciusában igazoltatni akarták a gépkocsiját vezető férfit, akinek egy hónappal korábban ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát, de ő nem tett eleget a rendőri felszólításnak.

Az őt több száz méteren át szirénázva követő rendőrautó elől befordult a garázsa elé, és az autója elé álló rendőrt, aki korában már intézkedett vele szemben ittas vezetés miatt, a garázsajtónak szorította, nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozva.

Kovács József az eljárásban szakszerűtlenséggel vádolta a rendőröket, és provokációnak nevezte az intézkedést. Ennek ellentmondott az a mobiltelefonnal készült videofelvétel, amelyet a megsérült rendőr járőrtársa készített.

A felvétel alapján a bíróság egyértelműnek és megalapozottnak találta a vádhatóság állítását, és szakértői vélemények is megerősítették. A kaposvári rendőrkapitány által indított vizsgálat megállapította, hogy az igazoltatáskor megsérült, azóta leszerelt rendőr jogszerűen intézkedett.

A rendőrség tanúként beidézett egyik vezetője korábban a bíróságon azt mondta: Kovács Józsefről tudták, hogy magára nézve nem érzi kötelezőnek a szabályokat.

Közölte: az eset utáni helyszíneléskor azt is mondták neki beosztottjai, a férfi azzal fenyegetőzött, leszerelteti a vele szemben intézkedőket. A megsérült rendőrről úgy nyilatkozott: a munkáját jól végző, becsületes kolléga. Kovács Ildikó tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, senki nem szegülhet ellen a rendőri intézkedésnek, és ha kifogásolja, később panasszal élhet.

A bíró kitért arra is, hogy az 53 éves vádlott az eljárás során többször hivatkozott közéleti szerepléseire. Ezzel kapcsolatosan azt mondta, egy közéleti szereplő esetében különösen fontos a példamutató magatartás. A bíró közölte, hogy a középmértéket meg nem haladó büntetést szabtak ki a vádlottra, a büntetés indokolt és megalapozott volt az elsőfokon eljáró bíróság esetében is.

A vádlott legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. Kovács József 2002-től 2010-ig a kaposvári közgyűlés Fidesz-KDNP-s képviselője volt. Jelenleg a kaposvári önkormányzat cégeit tömörítő Kapos Holding Zrt. koordinációs igazgatója.

A cégcsoport a jogerős ítélet kihirdetése után az MTI érdeklődésére közleményben válaszolt: "mivel a bíróság megállapította, hogy bűncselekményt követett el (Kovács József), ez számunkra a betöltött tisztségével összeegyeztethetetlen, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.