A jövő nemzedéke

A Parlamentben átvették a hatalmat a gyermekek

Háromszáz diák részvételével rendezték meg kedden a negyedik Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében a gyermekek világnapja alkalmából.

2014.10.14 12:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Prawny

A magyarországi településekről és a határon túlról érkező 8 és 18 év közötti tanulók többek között az oktatás, a munkanélküliség, a mezőgazdaság, a sport és a környezetvédelem témakörében kérdezték az illetékes államtitkárokat és szakembereket.

A diákokat a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, a szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ oktatás kötelezővé tételét az általános iskolákban, elmondta: többek között az általános iskolák 3-4. osztályában a technika-életvitel tantárgy részeként az alapismereteket - egyebek mellett a kerékpárút jelzéseit, jelzőtáblák típusait - sajátíthatják el a gyerekek, 5-6. osztályban a gyalogos és kerékpározás közlekedéssel kapcsolatos KRESZ szabályokat, 7-8. évfolyamon pedig a kerékpározás közlekedési szabályainak tudatos alkalmazására való felkészítés zajlik.

Egy 9 éves diáknak arra a felvetésére, hogy miért nem lehet az iskolai menzákon minden nap olyan étel - rántott hús, tejbegríz, palacsinta - amelyet a gyerekek szeretnek, kiemelte: a cél az, hogy a gyerekek egészséges és változatos ételeket kapjanak, minél több gyümölccsel és zöldséggel.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke arra válaszolt, hogy a televíziós csatornák napközben vetített programjait ellenőrzik-e, kiderül-e, ha nem gyerekeknek való. Mint mondta, a médiatörvény minden médiaszolgáltatónak előírja, hogy korhatár besorolással lássa el a tartalmat, és ezt az NMHH Nemzeti Filmirodáján működő Korhatár Bizottság - pedagógusok, pszichológusok és filmes szakemberek - látja el.

Hozzáfűzte: ennek az a célja, hogy a gyerekek szellemi és lelki fejlődése egészséges legyen, és ne kerüljenek olyan tartalom elé, amelynek feldolgozásához még nem elég érettek. A már adásba került műsorokat pedig az adásokkal egy időben az NMHH Műsorfigyelés és -elemzés főosztálya ellenőrzi a nap 24 órájában, és a nem megfelelő korhatár besorolással, vagy a nem megfelelő időpontban vetített filmek miatt a médiaszolgáltatók ellen eljárást kezdeményez a Médiatanács.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arra igyekezett választ adni, hogy milyen próbákat kell kiállni a miniszterré váláshoz. Az államtitkár kiemelte: akik politikusok akarnak lenni és a politikusi pályát élethivatásuknak is tekintik, azok számára az a legfontosabb, hogy a politikát ne célnak, hanem eszköznek tekintsék. Olyan eszköznek, amellyel jobbá lehet tenni hazánk, saját életünk, családunk, közösségeink sorsát, életét - tette hozzá.

Egy nagyváradi diák azt kérdezte, hogy amennyiben Románia és Magyarország azonos oldalon hadba száll más országgal, akkor egy kettős állampolgárságú személy melyik ország seregében lesz katona. Kun Szabó István vezérőrnagy, társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta: rendkívüli állapot idején, vagy megelőző védelmi helyzetben - amelynek kihirdetésére az országgyűlésben jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges - hadköteles minden nagykorú, magyarországi lakhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfi.

Ennek a három feltételnek együtt kell teljesülni, tehát a Partium területén élő honfitársak akkor sem sorozhatóak a Magyar Honvédségbe, ha Magyarország és Románia szövetségesként lenne érintett egy konfliktusban. Nagy István parlamenti államtitkár az iskolai papírgyűjtéssel kapcsolatos kérdésre elmondta: a kormány szeptember 29-i hatállyal módosította a hulladéktörvényhez kapcsolódó előírásait.

Ennek egyik eredménye, hogy az iskolák évente kétszer tarthatnak papírgyűjtési kampányt 5 napon át. Ehhez engedély nem szükséges, az összegyűjtött papírt az iskolák szabadon értékesíthetik és a bevételt saját programjaikra fordíthatják. Egy csíkszentdomokosi tanuló a határon túl élő magyarság asszimilációjának problémáját vetette fel.

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár arról szólt, hogy a magyar kormány évente mintegy 20-21 milliárd forint támogatásban részesíti a határon túl élő magyarságot az oktatás, a kultúra, szociális és egészségügyi téren, amely elsősorban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén jut el a külhoni családokhoz.

A rendezvény célja felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe. A résztvevő diákok utazási és étkezési költségeit a szervezők állták.

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án ünnepeljük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.