Már több tárgyalási napot is kitűztek

Prisztás-gyilkosság: hatályon kívül helyezték az ítéletet

A végzést azután hozta meg a bíróság, hogy korábban már több tárgyalási napot is kitűzött a másodfokú eljárás lefolytatására.

2014.10.13 19:46MTI

Tárgyalás nélkül hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletét - közölte a PestiSrácok honlap a birtokába került végzésre hivatkozva hétfőn.

A portál szerint a végzést azután hozta meg a bíróság, hogy korábban már több tárgyalási napot is kitűzött a másodfokú eljárás lefolytatására. Hozzátették: közben az ügyészség vádat emelt az Aranykéz utcai robbantás ügyében, amelyet a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügy perével egyesített, mivel mindkét eljárásban vádlott P. Tamás és Jozef R.

A táblabíróság a Prisztás-gyilkossághoz kapcsolódó végzésében arra hivatkozik, hogy az elsőfokú bíróság - amelyet új eljárásra utasított - figyelmen kívül hagyta a Prisztás-ügy vádiratának azt a részét, amelyben a Fővárosi Főügyészség felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy P. ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda az Aranykéz utcai robbantás ügyében is nyomozást folytat.

A táblabíróság rögzítette: a nyomozás azóta befejeződött, és a főügyészség szeptember elején vádat emelt P. Tamás és Jozef R. ellen, amely ügyet a törvényszék egyesített is a Fenyő-üggyel.

Az ítélőtábla szerint azonban ahhoz, hogy a több emberen elkövetett emberölésben el lehessen ítélni P.-t, a törvényi egység elve miatt egy eljárásban kell lefolytatni az emberöléses ügyeit.

Tehát, ha a Prisztás-ügyet nem egyesítik a többivel, hanem decemberben jogerősen döntenének róla, az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében folyó elsőfokú eljárást meg kellene szüntetni. Ezt az ítélőtábla szerint nem vette figyelembe az elsőfokú bíróság, ezért eljárási szabályt sértett, továbbá nem biztosított lehetőséget az ügyek egyesítésére.

Az ítélőtábla szerint az Aranykéz utcai robbantás nyomozásának befejeződéséig módjában állt volna az elsőfokú bíróságnak a Prisztás-ügy perét felfüggeszteni, mivel az újabb vádemelés hatással van a cselekmény jogi értékelésére.

Mivel a bíróság nem adott magyarázatot arra, hogy miért hagyta figyelmen kívül ezt a körülményt, indokolási kötelezettségének sem tett eleget, és így az ügy felülbírálatra alkalmatlan - írta a portál.

A Prisztás-gyilkosság ügyében idén februárban tizenegy év fegyházra ítélte P. Tamást felbujtóként elkövetett minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék. A több mint másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságra az ügyészség szerint P. adott utasítást, ismerőse, F. Ferenc, a harmadrendű vádlott csalta a helyszínre az áldozatot, a tettes pedig, aki fejbe lőtte Prisztást, P. testőre, H. István másodrendű vádlott volt.

A perben első fokon a másodrendű vádlott tettesként tíz évet kapott, a harmadrendű vádlottat felmentették. A Fővárosi Törvényszék előtt folyó másik büntetőperben szeptemberben jelentette be az eljáró bíró, hogy egyesíti a Fenyő-gyilkosság és az ugyancsak 1998-ban elkövetett Aranykéz utcai robbantás ügyét.

A médiavállalkozó megölésével vádolt Jozef R. és társa büntetőpere már a védőbeszédeknél tartott, az ott lefolytatott bizonyítást azonban nem szükséges megismételni az egyesített eljárásban.

A novemberi tárgyalásokon várhatóan ismertetik a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásnak néhány napja a bírósághoz benyújtott vádiratát, majd azzal kapcsolatban meghallgatják a két vádlottat, Jozef R.-t és P. Tamást, azt követően pedig - a bíró megfogalmazása szerint - "viszonylag kevés" tanúvallomás következik, amelyek közül várhatóan többet is csak felolvasással lehet az eljárás anyagává tenni a cselekmény óta eltelt több mint másfél évtized miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.