"Trendi" város

15 év után ismét van bölcsődéje Salgótarjánnak

Az elmúlt négy évben 107 új bölcsőde épült 6 ezer új bölcsődei férőhellyel, felújítottak 4800 bölcsődei férőhelyet is. A kormány 28 milliárd forintot fordított minderre.

2014.10.06 15:52MTI
hirdetés

Az emberi erőforrások minisztere szerint nemzetstratégiai kérdés a bölcsődék építése. Balog Zoltán hétfőn Salgótarjánban, a Százszorszép bölcsőde átadásán ezt nyugat-európai példákkal indokolta, amelyek azt mutatják, hogy azokban az államokban vállalnak többen második, harmadik gyermeket, ahol biztosított a gyermek elhelyezése, amíg a szülő dolgozik.

"Magyarországon ma már nem lehet az elszegényedés oka a gyermekvállalás" - fogalmazott a miniszter. Magyarázata szerint a szülőknek biztosítják gyermekeik elhelyezését, hogy akár mindketten munkába állhassanak.

Az elmúlt négy évben 107 új bölcsőde épült 6 ezer új bölcsődei férőhellyel, felújítottak 4800 bölcsődei férőhelyet is. A kormány 28 milliárd forintot fordított minderre - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a bölcsődeépítési program folytatódik. Balog Zoltán Salgótarjánt "trendi" városnak nevezte, egyike ugyanis azon településeknek, ahol bölcsőde épült.

Megjegyezte, két évvel ezelőtt - hivatalba lépésekor - három dolgot kértek tőle a nógrádi megyeszékhelyen: a bölcsőde megépítése mellett egy alakuló színház támogatását, ugyanis Nógrád volt az egyetlen megye, ahol nem működött professzionális színtársulat, a harmadik a főiskola volt, miután a Budapesti Gazdasági Főiskola bezárta salgótarjáni intézetét.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy tavaly 60 millió forintot kapott miniszteri keretéből az időközben létrejött Zenthe Ferenc Színház, míg a héten aláírják az Óbudai Egyetem és a salgótarjáni önkormányzat közötti megállapodást is. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere a bölcsődeavató ünnepségen emlékeztetett: egy korábbi városvezetés döntése nyomán a nógrádi lett az egyetlen olyan megyeszékhely, ahol a kilencvenes évek végétől nem működött bölcsőde.

Hozzátette, nem csupán bezárták azt, de el is adták az épületet, így később azoktól a pályázati lehetőségektől is elestek, amelyek a bölcsődék felújítását, vagy a férőhelyek bővítését célozták. Csak a 2010-es kormányváltás után tudtak bölcsődeépítésről tárgyalni a kormánnyal - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.