Legkésőbb

Devizahitelek: január első felében zárulhatnak le a felülvizsgálati eljárások

November közepére érhetnek véget a devizahitelekkel kapcsolatos másodfokú bírósági eljárások, míg a Kúria az év végén, legkésőbb január első felében zárhatja le a felülvizsgálati eljárásokat, ezután pedig megkezdődhet az elszámoltatás.

2014.10.02 11:19MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Trócsányi László igazságügyi miniszter azután beszélt erről, hogy tájékoztatást adott Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a devizahiteles perek állásáról.

A miniszter azt mondta, jövő év novemberéig minden fogyasztói hitelfelvevői csoporttal lezajlik az elszámolás. Ismertette: a mintegy négyszáz, pénzintézeti tevékenységre jogosult közül 79 nyújtott be keresetet az állam ellen.

Közülük első fokon 59 eljárás zárult az állam teljes pernyertességének kimondásával, háromban az alperes részleges pernyertességét mondta ki a bíróság, míg négy eljárást felfüggesztett a bíróság és az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult.

Trócsányi László helyesnek ítélte, hogy a precedens értékű, nemzetközi szinten is figyelemmel kísért ügyben az Ab is állást foglal, szerinte azonban a jogszabály kiállja az alkotmányosság próbáját.

Megismételte: a jogszabály elfogadását széles körű előkészítés előzte meg, arról mind a gazdasági tárcával, mint a Magyar Nemzeti Bankkal, mind pedig az Országos Bírósági Hivatallal konzultáltak, de tárgyaltak a bankszövetséggel is.

Rogán Antal arról számolt be, hogy az igazságügyi tárca már megkezdte a fair bankokról szóló jogszabálytervezet előkészítését, amely rögzítené a fogyasztóknak nyújtandó hitelek feltételeit.

Hozzátette: a Fidesz-frakció várhatóan november 4-én tárgyal erről, és ekkor kerülhet a képviselőcsoport elé a devizahitelek forintosításának ügye is. Közölte: a fair bankrendszerről szóló, németországi példa alapján készülő jogszabálytervezettel kapcsolatos munkába más tárcák mellett a Fidesz szakértői is bekapcsolódnak.

A Fidesz frakciója kitart amellett, hogy Magyarországon a lakosságnál nem maradhat devizahitel, végig kell vinni a forintosítást - rögzítette Rogán Antal. A frakcióvezető úgy fogalmazott: a bankok elszámoltatásának első fejezete sikerrel zárult, azt 72-7-re a magyar családok nyerték. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az elszámoltatást folytatni kell, ezért arra kérte a tárcát: egyetlen ügyet se hagyjanak veszni.

Rogán Antal szerint a bankok agresszív eszközzel, időhúzó, nyomásgyakorló technikával élnek, amelyet - mint mondta - meg kell akadályozni. Ezét arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy a lehető leghamarabb, a rendelkezésre álló időn belül hozza meg döntését.

A frakcióvezető közölte azt is, hogy képviselőcsoportja nevében csütörtökön levélben fordul az államfőhöz, kérve: ne engedjen a bankok nyomásgyakorlásának, és írja alá az elszámoltatási törvényt.

Trócsányi László arra a kérdésre, hogy egyes bírók szerint nem állt rendelkezésre elegendő idő szakértők kirendelésére, illetve hogy az állam nem léphetett volna fel peres félként, úgy felelt: nincs kizárva a szakértő kirendelésének lehetősége, ám szerinte probléma van akkor, ha a kamatemelés, az egyoldalú szerződésmódosítás kérdése nem egyértelmű és ahhoz szakértő szükséges.

Trócsányi László úgy ítélte meg, hogy az eljárásokra elegendő idő állt rendelkezésre és közölte azt is: az állam a törvényhozó döntése alapján szerepel a perben, erre lehetőség van akkor, ha a társadalom számára súlyos helyzetekre keres megoldást a jogalkotó.

Ezt Rogán Antal azzal egészítette ki: a kormány kötelessége, hogy segítse a magyar családokat a tisztességtelenül elvett pénzek visszaszerzésében. Szerinte, ha 1,3 millió ember kezdene pereskedni a pénzintézetekkel, sosem történne meg a bankok elszámoltatása.

Trócsányi László egy újságíró kérdésére megerősítette, hogy betörtek a lakásába, de közölte, semmi olyat nem vittek el otthonából, ami összefüggne miniszteri tevékenységével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.