FŐKÉTÜSZ

Idén senki nem halt meg szén-monoxid-mérgezésben Budapesten

Idén senki nem vesztette életét szén-monoxid-mérgezés következtében Budapesten, a Fővárosi Kéményseprőipari (FŐKÉTÜSZ) Kft. és a lakosság együttműködésének köszönhetően.

2014.10.02 01:30MTI

A társaság igazgatója, Kovács Balázs a fűtési szezon megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón közölte: az egyre javuló kapcsolatot jelzi, hogy az idén a lakások 91 százalékában tudták ellenőrizni a kéményeket, míg ez az arány 2010-ben csak 75 százalékos volt.

Hozzátette, hogy 4 éve még 35 ezer életveszélyes kéményt találtak, az idén pedig csak 9 ezret.

A cégvezető úgy vélekedett: az ellenőrzések hatékonyságát javította a szabályozás változása. Ugyanis immár pótdíjat kell fizetniük azoknak, akikhez nem jut be a kéményseprő és nem tudja ellenőrizni a kéményeket. Újdonság az is, hogy online felületen lehet kérni SMS-, illetve e-mail értesítést a kéményseprők látogatásának időpontjáról, és ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek.

Arról is szólt, hogy a kerületi önkormányzatokkal együttműködve már 1500 szén-monoxid-jelző készüléket juttattak el pályázat alapján szociálisan rászoruló családokhoz.

A kéményseprők pedig, akik már inkább technikusi feladatokat látnak el, a legmodernebb műszerekkel vizsgálják a fűtő-melegítő berendezéseket, illetve az azokhoz kapcsolódó kéményeket - mondta Kovács Balázs.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy Budapesten 700 ezer háztartás összesen mintegy egymillió kéményt használ. A kémények megfelelő működése pedig rendkívül fontos az élet- és a vagyonvédelem szempontjából.

Hozzátette, ezért örvendetes, hogy a 2010-es 150 ezerről 48 ezerre, vagyis egyharmadára csökkent azoknak a lakásoknak a száma, ahová nem jutottak be a kéményseprők, ugyanis ezzel is csökkent a balesetek előfordulásának kockázata.

Úgy vélekedett, a lakosság és a szolgáltatást végző cég együttműködésének javulása annak is köszönhető, hogy a rezsicsökkentés nyomán a kéményseprés díja a felére csökkent a fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.