Pályázat

Schola Europa: Képzéssel az akadálymentesítésért!

Elengedhetetlen a rászoruló emberek speciális kommunikációs szükségleteinek ismerete, ezért a továbbképzés minden szakember számára fontos! (X)

2014.10.02 00:01ma.hu

A "Schola Europa Akadémia" Szakközépiskola szervezésében, a TÁMOP 5.4.6. A-12/1-2013-0007 számú "Képzéssel az akadálymentesítésért!" című pályázat keretében az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb képzés a Speciális kommunikációs szükségletű személyek kommunikációs megsegítése. Ennek a képzésnek szeptemberben a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ adott otthont. Tóthné Szebenyi Szilvia otthonvezető elmondta, hogy intézményük mindig figyeli azokat a lehetőségeket, melyek bővítik munkatársaik tudását, segítik módszertani fejlődésüket.

Itt működik 2006 októberétől a Gyermekek Átmeneti Otthona is, mely teljes körű ellátást és elhelyezést biztosít azoknak a gyermekeknek, akik szülei átmenetileg nem tudják megoldani - segítség nélkül - gyermekük felügyeletét. Szolgáltatásaik között kiemelt figyelmet kap a családgondozás, ügyintézés, tanácsadás, mediáció és szabadidős tevékenység. E feladatokhoz elengedhetetlen, hogy a munkatársak ismerjék a rászoruló emberek speciális kommunikációs szükségleteit. A Speciális kommunikációs szükségletű személyek kommunikációs megsegítése című képzést a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány által minősített oktatók, Simonné Janzsó Tünde és Vargáné Nógrádi Gyöngyi végezték.


A továbbképzés a következő főbb modulokból állt:

•    Az autizmus szempontú, infokommunikációs akadálymentesítés alapelvei
•    MIÉRT? Eltérő észlelés, eltérő megértés, eltérő fejlődés, eltérő viselkedés. Hogyan észlelik az autizmussal élő emberek a világot?
•    Az akadálymentesítés elve és gyakorlata: A fizikai, tárgyi környezet akadálymentesítése, átalakításának szempontjai.
•    Hogyan érinti az autizmus az egyént, a családját és a tágabb környezetét?
•    Az ellátások jogi és szakmai keretei, információs hálózat, képzési-továbbtanulási rendszer.
•    Siketek és vakok pszichológiája, kommunikációja
•    A kommunikációs segítő feladatai, a személyi segítés gyakorlata
•    A könnyen érthető kommunikáció eszköztára, írásbeli és szóbeli kommunikációs eszközei
•    Munkahelyi kollégák felkészítése a könnyen érthető kommunikációra
•    A kommunikációt segítő háló lehetőségeinek megismerése
•    A segítő háló lehetséges szereplőinek meghatározása

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.