Együtt segítenek

Ebola - civil és egyházi szervezetekkel fogott össze a kormány

"Ha nem sikerül a járványt megfékezni, a jövő év második feléig másfél millió fertőzött lehet. Ez a helyzet a középkori járványokra emlékeztet, de az Ebola-járvány megfékezése annál is nagyobb kihívás."

2014.09.30 17:47MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

Civil és egyházi szervezetekkel fogott össze a kormány, hogy enyhítsen az Ebola-járvány fenyegette nyugat-afrikai országok gondjain. Az összegyűlt felajánlásokat Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden vette át a szervezetektől.

Az eseményen az államtitkár kiemelte: az Ebola-járvány következtében mára súlyos, globális vészhelyzet alakult ki, amely biztonságpolitikai szempontból is kockázatot jelent.

Közölte: a tárcától Sierra Leone és Benin kért segítséget, így a minisztériumban megalakult egy munkacsoport, amely foglalkozik a segélyakciókkal, és a felajánlásokat eljuttatja a térségbe. A magyar társadalom odafigyel a távoli szerencsétlenségekre is - mondta Mikola István, hangsúlyozva, rendkívül súlyos járványról van szó, a fertőzötteknél 70-80 százalékos a halálozási arány.

Ha nem sikerül a járványt megfékezni, a jövő év második feléig másfél millió fertőzött lehet. Ez a helyzet a középkori járványokra emlékeztet, de az Ebola-járvány megfékezése annál is nagyobb kihívás - jegyezte meg.

A járvány megállítására szolgáló klasszikus eljárások egyre nehezebben alkalmazhatók a helyi kulturális körülmények, szokások miatt. Jellemző például a betegek, a halottak elrablása, a holttestek megmosdatása, így tömegek fertőződhetnek meg egy-egy halálesetnél - magyarázta.

Mikola István kifejtette: az érintett térségben fel kellett számolni a légi közlekedést, elszigetelődtek az országok, nem tudnak bevinni gyógyszereket, védőfelszerelést, és nem tudják leváltani az egészségügyi dolgozókat.

Drámai a helyzet, megingott a térségbeli országok vezetésébe vetett bizalom, a közigazgatás összeomlott, rendészeti és katonai beavatkozás is szükséges lehet a járvány megállításához - vélekedett.

Hozzátette: egyszerre kell megfékezni a járványt és helyreállítani a közrendet. A civil szervezetek felajánlásának köszönhetően Magyarország 22 ezer pár gumikesztyűt, 1000 pár gumicsizmát, 500 orvosi védőszemüveget, 500 védőköpenyt, továbbá 5000 dollár értékben egyszer használatos egészségügyi védőegységcsomagokat tud eljuttatni a járvány sújtotta régióba.

A magyar szerepvállalást a tárcánál a humanitárius segítségnyújtásért felelős nemzetközi fejlesztési főosztály koordinálja. A magyar felajánlás része lesz annak a szállítmánynak, amely uniós segítséggel jut el a térségbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombat este közzétett jelentése szerint 6574-re nőtt az Ebola-fertőzöttek száma, és 3091 betegnél volt halálos kimenetelű a vérzéses láz.

A WHO korábban arra figyelmeztetett, hogy hatékony megelőzési intézkedések megtétele nélkül november elejéig húszezerre nőhet a fertőzöttek száma a nyugat-afrikai országokban.

A WHO, az Orvosok Határok Nélkül, az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC), Kína és az Afrikai Unió több száz ápolót küldött eddig Nyugat-Afrikába. A Világbank múlt csütörtökön jelentette be, hogy csaknem a duplájára (400 millió dollárra) emeli a járvány által sújtott országoknak nyújtott támogatását.

Az Európai Unió eddig 150 millió dolláros segítséget nyújtott, amely mellett a tagállamok eddig 78 millió eurós támogatást vállaltak. Párizs és Berlin légihíd létrehozásában állapodott meg a segítség célba juttatásához. Az ENSZ becslése szerint fél év alatt hozzávetőleg egymilliárd dolláros segítségre van szükség a járvány megfékezéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.