Portal 2-vel a szürkeállomány felpörgetéséért

Fejlesszük elménket játékkal!

A kifejezetten erre a célra létrehozott, tudományos alkalmazásoknál is hatékonyabbnak bizonyult egy játék.

2014.10.01 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Ismeri a Lumosity-t? Nem? Nem baj, akkor eláruljuk, hogy ez egy, az Egyesült Államokban népszerű "agymozgató" játék, ami a kognitív képességeket hivatott javítani. Nos, kiderült, hogy van élvezetesebb módja is agyunk karbantartásának - játsszunk például a Portal 2-vel!

A Valve játéka egyáltalán nem azért jött létre, hogy kiterjessze agybeli képességeinket, mégis, egy nemrég megjelent felmérés szerint nagyon is megfelel erre a célra. A Floridai Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, mekkora hatást tud kifejteni ebben a tekintetben a Portal 2, és meglepődtek az eredményen. 8 órányi játékra kérték fel a kísérletben részt vevőket, majd a vizsgálat után tesztelés során megállapították: az alanyok egyes kognitív képességei jobbá váltak - kimutathatóan jobbá, még a direkt erre a célra fejlesztett Lumosity-vel szemben képzettekhez képest is.



"Ha a szórakoztatási célokkal létrejött játékok - bizonyos esetben - jobb teljesítmény nyújtanak, mint a neuroplaszticitás számára készítettek, akkor valami nagyon félrement az utóbbi területen" - vonta le a következtetést Val Shute vezető kutató - "A Portal 2 állva hagyja a Lumosity-t."

Neuroplaszticitás
Több évtizedes kutatások kimutatták, hogy az agy minden egyes tevékenysége során megváltoztatja önnön szerkezetét, és folyamatosan tökéletesítgeti áramköreit, hogy az adott feladatokat jobban tudja elvégezni.

Ha bizonyos részei meghibásodnak, akkor néha más részek veszik át azok feladatait, ekkor kompetitív plaszticitásról beszélünk. A neurológiai kutatások igazolták, hogy a gondolkozás, a tanulás és a cselekvés képes lehet a gének be- és kikapcsolására, s ezen keresztül agyunk anatómiájának(fizikai szerkezet) és viselkedésünknek(élettani) a formálására. A neuroplaszticitás nemcsak rugalmasabbá, hanem merevebbé is teheti a viselkedést - e jelenségnek a plasztikus paradoxon nevet adták. Az agyi rendszerek fejlődéséhez is szükség van környezeti ingerekre. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.