Önkormányzat 2014

Kötelező az impresszum a választási szórólapokon, plakátokon

Kötelező a választási kiadványokon feltüntetni az azokat kiadó jelölt vagy jelölőszervezet nevét, amelyik szervezet ezt nem teszi meg, az jogsértést követ el.

2014.09.27 20:00MTI

A szavazás napja előtti 50 napos kampányban a választási kiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, de azokon minden esetben szerepelnie kell az impresszumnak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint választási plakátnak számít - tartalmának megfelelően - a falragasz, a felirat, a szórólap, a vetített kép, az embléma, annak méretétől és anyagától függetlenül.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint a sajtótermékeken is fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.

A választási bizottságok elé kerülő ügyekben - az általános gyakorlat szerint - a testületek jogsértést állapítanak meg az impresszum hiánya miatt, és határozatban marasztalják el a kampányanyag készítőit. Ez azonban - mivel gyakran nehéz bizonyítani, ki az anyag készítője - a jogsértő megnevezése nélkül történik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.