Mezőgazdaság

20-35 forint között veszik az almát - és viszik a menzára

Az almatermelő gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt..

2014.09.27 14:42MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/ photostock

Kurucz Éva kormányszóvivő közlése szerint az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek.

Az így megvásárolt magyar almát elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni - fűzte hozzá.

Jelezte: a Földművelésügyi Minisztérium hétfőn tájékoztat a további részletekről. A kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon és minden lehetséges módon segíti a gazdákat - hangsúlyozza a kormányszóvivő a közleményben.

A felvásárolt almát a gyerekek kapják meg

A magyar gyerekek kapják meg azt az almát és a belőle készült ivóleveket, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vásárol fel a jövőben a gazdáktól - tájékoztatta Fazekas Sándor szombaton az MTI-t.

A földművelésügyi miniszter közölte, hogy elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni a magyar almát, amit iskolákba, óvodákban és idősotthonokba juttatnak el, és a kormány üdvözli ezt a szándékot.

Ugyanakkor azt javasolják az almatermelőknek, hogy minél nagyobb mennyiséget értékesítsenek a kis- és nagykereskedelem kihagyásával, vagyis közvetlenül a lakosság számára.

Szervezzenek almaakciókat lakótelepeken, intézményeknél, hivataloknál, amihez segítséget nyújthat a Nemzeti Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és támogathatják a termelői szervezetek is - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Hozzátette, hogy közeleg az almapálinka szezonja is, ezért várhatóan sokan vásárolnak majd léalmát pálinkafőzés céljából.

A miniszter abban bízik, hogy el fogja fogyasztani a magyar lakosság a bő termést. Rengeteg olyan étel van, amiben az alma felhasználható: sütemények lekvárok, aszalványok és ivólevek - jegyezte meg Fazekas Sándor.

Kurucz Éva kormányszóvivő előzőleg azt közölte, hogy az almatermelő gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek.

Hozzáfűzte, hogy a kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon, és minden lehetséges módon segíti a gazdákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.