Határon innen és túl

Ég, föld, férfi, nő: folytatódik az országjáró sorozat

Október 4-től Weisz Fanni siket modell, esélyegyenlőségi aktivista és Nagy Sándor műsorvezető kalauzolja a nézőket kevésbé ismert magyar tájakon és határon túli vidékeken az M1 műsorán.

2014.09.24 16:23MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a műsort beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a közmédia számára fontos a társadalmi szerepvállalás, ezen belül az is, hogy a fogyatékkal élőket ne csak a nekik szóló műsorokban, hanem más műfajokban is bemutassák.

Mint elmondta, nem klasszikus országjáró sorozat indul októberben, inkább egy kalandfilm, amelyben a két szereplő egymással sajátos módon kommunikálva él át különféle kalandokat.

Hozzátette: a fogatások alatt olyan harmónia alakult ki a két utazó között, hogy a nézők semmit sem érzékelnek abból, hogy az egyikőjük nem halló ember. Páros Ádám, a műsor felelős szerkesztője elmondta: a televíziózás elsősorban kommunikációs műfaj, amelyet mindkét szereplő remekül művel.

A forgatások alatt a stáb tagjai is megpróbálták elsajátítani a jelnyelvet, a riportalanyok pedig elkezdtek jobban artikulálni, de adódtak olyan jelenetek is, amelyek bábeli zűrzavart okoztak - tette hozzá. A felelős szerkesztő hangsúlyozta: a sorozat fontos eleme, hogy nincsenek benne kreált szituációk, mindig a valóságot adják vissza.

"Volt olyan jelenet, amikor Fanni semmit nem ért abból, amit a riportalany mond neki, de ez nyilvánvalóvá válik a nézők számára is" - mondta. Nagy Sándor arról beszélt, hogy Weisz Fanni nagyon jól olvas szájról, de ahhoz, hogy igazán jól, akár szavak nélkül is értsék egymást, meg kellett ismerniük egymás világát.

A műsorvezető megjegyezte, hogy a zökkenőmentes munka sikeréhez hozzájárultak a stáb tagjai, akik odafigyeltek rájuk és szabad kezet adtak nekik. Mivel a jelenetek nem voltak előre megírva, izgalmas improvizatív helyzetek alakultak ki. Weisz Fanni szerint az eddigi zárt világa a sorozat készítőinek köszönhetően kitárult. Sok új dolgot tapasztalt meg és olyan helyekre is eljutott, ahol eddig sosem járt.

A siket műsorvezető hangsúlyozta: a műsorvezető jó artikulációjának és a köztük kialakult sajátos kommunikációnak köszönhetően jól megértették egymást. A 13 részes sorozatból eddig 7 epizód készült. Az első részben Weisz Fanni szülővárosába, Pécsre látogattak el, ahol a süketnéma lány saját szemszögéből mutatta be a városban fellelhető kedvenc helyeit, mesélte el emlékeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.