Harmadok

A bankok elszámoltatásáról dönthet ma a parlament

A kormányzati törvényjavaslatot elfogadása esetén a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei.

2014.09.24 07:36MTI

A Ház ülése 10 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a házelnök előzetes napirendi javaslata szerint interpellációkra, valamint azonnali kérdésekre és kérdésekre kerül sor.

Ezután fogadhatják el az őszi ülésszak egyik legfontosabb törvényét, amellyel a kormány a bankok elszámoltatására törekszik. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a devizahitelesek megsegítését. A kormányfő szavai szerint az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll.

A miniszterelnök korábban azt mondta, a bankok elszámolásának végén átlagosan harmadával biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete. A parlament előtt lévő előterjesztés alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal. A múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője legutóbbi rádióinterjújában azt mondta, a bankok elszámoltatása után a ciklus második feléig történhet meg a devizahitelek forintosítása.

A Ház ugyancsak ma szavazhat három, a kormánypártok által jelölt alkotmánybíró-jelöltről: Czine Ágnesről, Sulyok Tamásról és Varga Zs. Andrásról. Gulyás Gergely, a jelölőbizottság fideszes elnöke azt mondta, mindhárom jelöltnek van tudományos fokozata, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek, és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet.

Zárószavazás várható a költségvetési tervezéssel kapcsolatos, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabbá tételét célzó előterjesztésről is. Ebben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy a kormánynak a választások évében az eddigi gyakorlathoz képest két héttel később, október végéig kelljen benyújtania a következő év költségvetéséről szóló javaslatát.

A képviselők megtárgyalhatják, majd rögtön el is fogadhatják Kövér László házelnök és Csúcs Lászlóné lengyel parlamenti szószóló azon határozati javaslatát, amely Henryk Slawik és idősebb Antall József második világháborúban kifejtett hősiességére emlékeztet. Az Országgyűlés - a lengyel szenátussal közös - határozatával Henryk Slawik halálának a hetvenedik, idősebb Antall József halálának pedig a negyvenedik évfordulójára hívja fel a figyelmet.

Az Országgyűlés pénteken a tervezett paksi bővítésről tart vitanapot az LMP kezdeményezésére, várhatóan négy órás időkeretben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.