Újabb elmeszelt kereset

Devizaperek: az Impuls-Leasing sem járt sikerrel

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Impuls-Leasing Hungária Pénzügyi Lízing Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét a kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

2014.09.23 15:00MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A bíróság egyben 400 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest. A szóbeli indoklás szerint a keresetben megjelölt időszakokra és a megjelölt kikötések vonatkozásában a bíróság nem tudta megállapítani, hogy valamennyi, a törvényben szereplő hét elvárásnak maradéktalanul megfelelnek, ezért a keresetet el kellett utasítania.

Az elsőfokú határozat ellen 8 napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál. A felperes pénzintézet jogi képviselője a tárgyalás után az MTI érdeklődésére azt mondta: az ítélet nincs kedvezőtlen hatással a felperesre, mert az Impuls-Leasingnél csökkentek a báziskamatok, így nem kell az ügyfeleknek pénzt visszafizetni.

A nagy kérdés az, hogy az árfolyamrésből történő elszámolás az adós felé és a per alapján esedékes elszámolás egymással összevezethető-e – jegyezte meg.

A jogi képviselő kifejtette: kérdés, hogy ha például az árfolyamrésből a pénzintézetnek vissza kell adnia 3 százalékot, a kamatból viszont 2 százalék a pénzintézetnek járna vissza, össze lehet-e vezetni a két tételt úgy, hogy a végén az adós részére csak egy százalékot kell visszafizetni.

Hozzátette: mindenki abból indult ki, hogy a kamatokat csak emelték, pedig ahol csak a bázishoz volt kötve, ott csökkentek. A felperes pénzintézet jogi képviselője azt is megjegyezte, hogy most, a feltételeket ismerve könnyű lenne összerakni a törvénynek megfelelő általános szerződési feltételeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.