Figyelmeztetés

Jön a szén-monoxid mérgezés szezonja - erre figyeljünk

A fűtési szezon közeledtével érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt, mert így megelőzhetők a minden évben halálos áldozatokat követelő balesetek.

2014.09.23 07:24MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság közleményében figyelmeztet mindenkit: a tüzelő- és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tüzet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Emiatt érdemes ellenőriztetni ezeket a berendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan és szervezetre gyakorolt hatásai - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság - könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel.

Idén már több mint 270-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 237-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, és 12 ember vesztette életét emiatt. A szén-monoxid-mérgezések többsége valamilyen hibás műszaki kialakításra, a karbantartás hiányára vagy műszaki meghibásodásra vezethető vissza - hangsúlyozták.

A szénmonoxid-mérgezés tünetei:
- émelygés
- fejfájás
- hányinger, hányás
- végtagok gyengesége
- izomfájdalom
- mozgásképtelenség
- hallucináció
- eszméletvesztés


Ellátás:
- hívjunk mentőt
- vigyük ki a sérültet a gáztérből
- fektessük le szabad levegőn
- ha eszméletlen, helyezzük stabil oldalfekvésbe
- ha leáll a légzés, kezdjük meg az újraélesztést

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.