Önkormányzat 2014

Az átjelentkezők a tartózkodási helyükön, a költözők már az új lakóhelyükön szavazhatnak

Az októberi önkormányzati választáson a választópolgárok - kérésükre - átjelentkezéssel szavazhatnak a bejelentett tartózkodási helyük szerinti településen is, míg azok, akik elköltöznek még a választás előtt, már csak az új lakóhelyük jelöltjeire voksolhatnak; ez utóbbi ugyanis nem számít átjelentkezésnek.

2014.09.21 14:11MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

Ha valaki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12-i választásán nem tartózkodik a lakóhelyén (korábbi elnevezéssel állandó lakcímén), az szavazhat a tartózkodási helye (korábbi elnevezés szerint "ideiglenes lakhelye") szerinti jelöltekre is, ha ezt kezdeményezi. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a választópolgár, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 23-át megelőzően létesítette, és a választás napjáig azt nem szünteti meg.

A választópolgárnak a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa.

Ha azonban a választópolgár elköltözik, és egy másik településen létesít lakóhelyet, úgy automatikusan felkerül az "új" település névjegyzékébe, függetlenül attól, hogy lakóhelyét a választás kitűzését követően létesítette.

A választópolgárnak tehát ebben az esetben nem kell kérelmet benyújtania és nem vonatkozik rá az egy hónapos korlátozás sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.