Emberközeli, nonprofit minőség

LMP: A közétkeztetés színvonala aggasztó

A párt szerint Magyarország az unió egyik legegészségtelenebb országa lett, az összes halálozás háromnegyed része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségből származik.

2014.09.18 18:34MTI
Fotó: Facebook/Menzakoszt

A közétkeztetést minőségivé, emberközelivé és nonprofittá tételét szorgalmazza a Lehet Más a Politika (LMP), Lengyel Szilvia, a párt szakpolitikusa miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: hisznek abban, hogy az iskolai menza lehet egészségesebb és jobb ízű, zöldpártként pedig ösztönözni szeretnék az egészséges életmódra nevelést, a gyermekek egészséges fejlődését és a minőségi élelmiszerek felhasználását leginkább elősegítő közétkeztetési szabályozás kialakítását.

Lengyel Szilvia úgy fogalmazott: Magyarország az unió egyik legegészségtelenebb országa lett, az összes halálozás háromnegyed része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségből származik.

Mint mondta: az intézmények és a közétkeztetők felelőssége kiemelt, ezért arra törekszenek, hogy a táplálkozás-egészségügyi és életmód-nevelési szempontból is minőségi közétkeztetést valósítsanak meg.

A közétkeztetés hazai színvonala aggasztó, és újabb kormányzati ciklus telt el úgy, hogy nem kerültek jogszabályi szintre az egészséges közétkeztetés szabályai, a közétkeztetési rendelet szeptember helyett csak jövő év január 1-jén lép majd hatályba - mondta, hozzátéve: a kormányzat a gyermekek egészséges táplálását is halasztható ügynek tartja, a gyermekek egészségének védelme és már az egészséges életmódra nevelés az LMP szerint nem várhat tovább.

Az LMP szerint a közétkeztetést állami támogatás mellett az önkormányzatoknak kell felkarolniuk, megszervezniük, mivel egyértelművé vált, hogy a több ezer embert kiszolgáló, profitorientált cégekkel nem oldható meg a kiegyensúlyozott színvonalat és a gyermekek egészségét szem előtt tartó közétkeztetés - hangoztatta Lengyel Szilvia, aki megjegyezte azt is: biztosítani kell a feltételeit annak, hogy újra az önkormányzatok lássák el a közétkeztetést saját konyháikon, nonprofit módon.

Csontos Róbert, a párt miskolci polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy fontosnak tartják a közétkeztetésre fordított támogatás emelését.

Mint mondta: amennyiben bekerülnek a miskolci közgyűlésbe kezdeményezni fogják, hogy hozzák nyilvánosságra a miskolci és nem miskolci cégek arányát a közétkeztetésben.

"Fontosnak tartjuk az átláthatóságot a közétkeztetésben, ezért bekerülve a közgyűlésben szorgalmazni fogjuk, hogy az önkormányzati felügyelet alá tartózó iskolák étkezéssel kapcsolatos üzemeikben látható helyre tegyék ki a beszerzés forrását, szorgalmazzuk, hogy helyben, helyi termelőktől történjen az alapanyagok beszerzése a közétkeztetésben, hiszen ezzel is a helyi termelőket, a helyi vállalkozókat tudjuk segíteni" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.