Visszarendelve

Veszélyes konyhasó - a termék fogyasztása nem biztonságos!

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételeket rendelt vissza azonnal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2014.09.18 15:20MTI
Fotó: NÉBIH

A hatóság csütörtöki közleménye szerint az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

A Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só gyártásához.

A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy a forgalomba hozott termékek nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.

Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért az összes 2014-ben gyártott terméket visszahívták, forgalmazását megtiltották.

A Nébih várhatóan bírság megfizetésére is kötelezi majd a vállalatot, mivel a gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.