Devizaperek

Újabb elmeszelt keresetek

Elutasította a Fővárosi Törvényszék szerdán a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt., a Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt. és a Summit Pénzügyi Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

2014.09.17 17:29MTI
freedigitalphotos.net/FrameAngel

A Fővárosi Törvényszék a Lakiteleki Takarékszövetkezet tárgyalását szeptember 30-ra halasztotta szerdán. Az elutasító ítéletek ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A felperes pénzintézetek által fizetendő perköltséget a bíróság minden esetben mérsékelte arra hivatkozva, hogy az alperes magyar állam jogi képviselői több hasonló ügyben is ugyanazt az ellenkérelmet nyújtották be.

A bíróság a Hypo Alpe-Adria keresetét elutasító ítélet kapcsán megjegyezte: a pénzintézet által alkalmazott általános szerződési feltételek egyike sem felelt meg maradéktalanul a törvényi feltételeknek.

A Summit Pénzügyi Zrt. keresetét elutasító ítélet indoklásában a törvényszék kitért arra, hogy a pénzügyi intézmény által alkalmazott szerződéses feltételek nem feleltek meg mindegyik, a törvényben meghatározott elvnek. Kiemelte a bíró az egyértelmű megfogalmazás, a ténylegesség és az arányosság kritériumait.

A Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt. keresete elutasításának magyarázatában a bíró elmondta: a pénzügyi intézmény által alkalmazott legtöbb szerződéses feltétel nem felelt meg többek között a szimmetria elvének.

Nem elég ugyanis, ha a fogyasztó számára pozitív körülmény változás esetén a szerződéses rendelkezés nem zárja ki az egyoldalú módosítást, ezt kifejezett kötelezettségként kell rögzíteni a szerződésben - mondta.

A hitelintézetek annak a törvényi vélelemnek a megdöntését kísérelték meg az állam ellen indított perben, amely szerint tisztességtelenek és érvénytelenek a társaság általános szerződési feltételeiben (ászf) a devizahiteles szerződések egyoldalú módosítását - kamat-, díj- és költségemelést - lehetővé tevő kikötések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.