Megszépültek

Átadták a felújított Zenélőkutat és Japánkertet a Margitszigeten

Az 1936 óta a Margitsziget északi részén található Zenélőkút az eredetileg Marosvásárhely főterén 1820 és 1822 között felépített Bodor-kút másolata. A kút Bodor Péter székely ezermesterről kapta a nevét. A másolatot a Margitszigeten 1936-ban építették fel.

2014.09.17 16:26MTI
MTI/Máthé Zoltán

Tarlós István főpolgármester adta át szerdán a felújított Zenélőkutat és a Japánkertet a budapesti Margitszigeten.

Az ünnepélyes átadáson Tarlós István felidézte a kút történetét és felhívta a figyelmet arra is, hogy a Zenélőkút nem azonos a Margitsziget déli részén található zenélő szökőkúttal, amelyet még 2013-ban adtak át.

Az 1936 óta a Margitsziget északi részén található Zenélőkút az eredetileg Marosvásárhely főterén 1820 és 1822 között felépített Bodor-kút másolata. A kút Bodor Péter székely ezermesterről kapta a nevét. A másolatot a Margitszigeten 1936-ban építették fel.

A hamar népszerűvé vált kút a második világháborúban súlyosan megsérült, csak 1954-ben állították helyre Pfannl Egon építész tervei alapján. A zenélő szerkezet 1997-ben végzett újabb rekonstrukció után lett működőképes.

A régi dallamtöredékek alapján megírt, középkori magyar dallamokat felidéző 12 részes zenei anyagot Csányi Attila zeneszerző állította össze. A kupola Neptun szobra 24 óra alatt fordul körbe és az alatta található óraszerkezettel együtt a pontos időt mutatja. A szobor forgása összhangban van a Nap mozgásával és mindig a Nap felé tekint.

Minden egész órában más-más középkori ihletésű magyar dallam csendül fel, minden félkor négyharsonás szignál szól, minden háromnegyedkor rövid ismertető hangzik el a kútról. A kút földszintjén elhelyezett három tordasi vörös mészkő falikútból a nappali órákban - a téli hónapok kivételével - ivóvíz folyik.

A Margitszigeten az 1970-es években alakították ki a Szikla- és Japánkertet. Az utolsó rekonstrukciós tevékenység 1992-ben történt, így időszerűvé vált az értékes, lakosság által is közkedvelt kert felújítása. Az elöregedett növényállomány értékes vezérnövényeit megtartva, új fajok tematikus alkalmazásával állították vissza a kert sokszínűségét.

A régi, épített elemek közül a sziklakerti domboldalról csörgedező patak, a félsziget faburkolata, valamint a kerámia lámpások rekonstrukciója is megtörtént.

MTI/Máthé Zoltán

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a Zenélőkút és a Japánkert felújítását a Főkert Zrt. bonyolította le 135 millió forintból. Az összegzésben az is szerepel: a napokban dől el, hogy megkezdődhet-e a margitszigeti futópálya felújításának munkálatai.

Tarlós István közlése szerint a futópályát kiszélesítik, a futókör pesti oldali ágát pedig még ebben az évben befejezik.

A Margitszigetet érintő további beruházásokról szólva a főpolgármester hangsúlyozta: folytatódnak a fejlesztések, komplex csatornázási program indul, lóvasutat indítanak és a szigetre érkező futók érdekében kamerarendszert, kommunális létesítményeket és értékmegőrzőket is felszerelnek.

Az utakat és járdákat is felújítják, 2015-ben pedig megindulhat a Palatinus Strand funkcióbővítése, amelynek köszönhetően egész évben üzemelő létesítményként lehet majd használni - tette hozzá a főpolgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.