Fegyelmi eljárások indulnak

Nemi erőszak a gólyatáborban - a legsúlyosabb büntetés sem kizárt

Az ELTE rektora kari szinten fegyelmi eljárásokat indít az intézmény gólyatáboraiban történtek miatt; több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt.

2014.09.17 15:25MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára a fonyódligeti és a jogász gólyatáborban történtekre kiterjedő tényfeltáró vizsgálat eredményeit ismertetve elmondta: súlyosan hibázott a tanító- és óvóképző kar hallgatói önkormányzatának vezetője, aki, bár volt tudomása a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy előéletéről, mégis engedélyezte jelenlétét a fonyódligeti gólyatáborban.

Ellene fegyelmi eljárás indul a legsúlyosabb büntetés terhe mellett. A két gólyatáborban közreműködő hallgatók közül összesen nyolc ellen indul fegyelmi, öt esetben lehet a következmény a hallgatói jogviszony megszűnése.

Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés.

A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket személy szerint az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk. Kérdésre elmondta: a fonyódligeti esetben érintett lány beiratkozott az intézménybe, az ELTE hallgatója.

A főtitkár a jogász gólyatáborban történtekről elmondta: a vizsgálatba bevont szervezők, a rendező cég és az érintett elsőévesek visszajelzései - összesen közel kétszáz diák - egyöntetűen cáfolták, hogy a gólyatábor területén széles körben megtörtént volna az obszcén dalok "énekeltetése".

A sajtóban is megjelent, a korábbi években született dal az egyik szervezői csoport honlapján volt elérhető, ugyanakkor az egyik szervező ezt a pályaudvari induláskor kiosztotta, azt ott szűkebb kör elénekelték. Ugyancsak a hallgatói visszajelzések alapján megállapítható, hogy a gólyatáborban nem történtek olyan események, amelyek sértették volna a résztvevők ízlését, méltatlan helyzetekbe kényszerítettek volna bárkit is.

Megállapították egyúttal, hogy a karon működő instruktori kör státusza szabályozási szempontból nem megfelelő, a hallgatók adatait illetően jogosulatlan hozzáféréssel rendelkezett, felelősségi és felügyeleti viszonyai elégtelenek. Ebben az ügyben kezdeményezik a kari felelősségek feltárását és a helyzet rendezését.

A két gólyatáborban közreműködő hallgatók közül összesen nyolc ellen indul fegyelmi, öt esetben lehet a következmény a hallgatói jogviszony megszűnése. Rónay Zoltán az eljárások időtartamáról pontosan nem tudott nyilatkozni.

Megállapították ugyanakkor azt is, hogy az ELTE gólyatáborainak technikai előkészítése, amelyet közbeszerzési eljárás eredményeként egyetemtől független cég végzett, átlátható, rendezett és jogszerű volt.

A gólyatáborokban a biztonsági előírásokat betartották, a biztonsági szolgálat megfelelő volt - közölte. Fábri György elmondta: a legsúlyosabb büntetés terhe mellett indul fegyelmi a jogi kar instruktori körének három tagjával szemben az egyetemi hallgatói jogállással összeegyezhetetlen magatartás miatt.

Fegyelmi indul továbbá az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzati vezetője, egyik vezetőségi tagja és az instruktori kör vezetőjével szemben gondatlanság miatt. Szintén a legsúlyosabb büntetés terhe mellett vizsgálják a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított férfi ügyét, amelyet azonban a rendőrségi eljárás időtartamára felfüggesztenek.

A felsőévesek, mentorok a gólyatáborok ideje alatt magatartásukkal sem ösztönözhetnek elfogadhatatlan viselkedésre, "alkoholfogyasztásuk korlátozott lehet" - hangzott el. Mindebben a hök-ökkel partnerségre törekednek, de elvárják a fenti feltételek teljesülését - jelezte.

Az ELTE vezetése felszólítja a kari dékáni vezetéseket, hogy végezzenek mélyreható tényfeltárást, kellő felkészültséggel és felelősségtudattal végezik-e a hallgatói rendezvények, szervezetek vezetői a döntéshozó, forráskezelő munkájukat.

Elképzelhetőnek tartotta, hogy mentesítsék a hök-öket azoktól a terhektől, amelyek a gazdálkodási tevékenység kapcsán rájuk hárulnak, de ez az ösztöndíjakat, juttatásokat nem érintené.

Kitért arra is: az ELTE gólyatáborainak döntő többségében becsületes munkával működtek közre a felsőévesek. Ezek a rendezvények nem tartalmaztak bántó vagy kényszerítő jellegű programokat. Meggyőződésük, hogy az ELTE közösségének túlnyomó többsége számára természetes a nemi diszkrimináció elutasítása - közölte.

Az ELTE megismétli korábbi kezdeményezését a felsőoktatási kormányzat számára a hallgatói önkormányzatok szabályozásának rendezésére. Óvnak azonban a hangulati alapú, az egyetemi életet és a hallgatók bevonását gyengítő megoldásoktól - fogalmazott.

Kifejtette: továbbra is fenntartanák a hallgatók kellő súlyú részvételét az egyetem döntéshozó testületeinek munkájában. Ennek azonban együtt kell járnia olyan szervezeti garanciákkal, amelyek révén a jelenleginél sokkal szélesebb körből kerülhet ki a hallgatói képviselet, biztosítható a hallgatók szavazási aktivitása és a mandátumok számonkérése - fejtette ki. Fábri György kérdésre elmondta: az érintett lánynak a rektor személyes hangvételű levelet írt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.