A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra

Pénteken vesznek végső búcsút Gordos Géza professzortól

A Széchenyi-díjas villamosmérnök búcsúztatását a Farkasréti temető Makovecz-termében 14 óra 30 perckor tartják a római katolikus egyház szertartása szerint.

2014.09.16 18:38MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Gordos Géza, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára, a Híradástechnikai és Informatikai Tudományos Egyesület tiszteletbeli elnöke 77 éves korában, augusztus 26-án hunyt el Budapesten.

Gordos Gézát, aki kutatócsoportjával kifejlesztette a beszédszintetizátort, az elektronikus szövegfelolvasó rendszert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a saját halottjának tekinti.

Gordos Géza 1937-ben született Budapesten. Villamosmérnöki oklevelet 1960-ban szerzett a műszaki egyetemen, ahol még abban az évben oktató lett. Később Angliában a Nobel-díjas Gábor Dénes közvetlen munkatársaként dolgozott több hónapot.

Az általa vezetett kutatócsoport a beszédinformációs rendszerek nemzetközileg elismert művelője volt, nevéhez több szabadalom fűződik a beszéd gépi feldolgozásának területén.

Magyarországon alkalmazzák például a kutatócsoport által kifejlesztett beszédszintetizátort, a mobilszolgáltató társaságok az elektronikus levélfelolvasó és a telefonszám-változást bemondó elektronikus rendszert, Németországban pedig több ezer látáskárosult használja a szövegfelolvasó berendezést. A kórházakban használt beszédprotézis azoknak a kommunikációját segíti, akik egy időre elveszítik a hangjukat.

Az egyetem méltatása szerint a Széchenyi-díjas villamosmérnök a szakmai és tudományos élet kiemelkedő alakja volt. Mint kiemelik, Gordos Géza igen korán felismerte a gépi beszédfeldolgozásban rejlő lehetőségeket. "Talán még nagyobb hatású a Nagysebességű Hálózatok Laboratórium (HSN Lab) létrehozása.

Ami a BME és az Ericsson keretében ezzel kapcsolatban létrejött, az színvonalában és méretében is kiemelkedő hazánkban" - írják. Gordos Gézának nagy szerepe volt az elmúlt bő negyed század műegyetemi fejlődésében, többek között a kétciklusú képzés és az idegen nyelvű képzés kialakításában.

A HTE-nek (Híradástechnikai és Informatikai Tudományos Egyesület) 1959 óta volt tagja, 1991-1997-ig a szervezet elnökeként tevékenykedett. Számos szakmai szervezetben dolgozott, 1996 és 2010 között tagja volt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak, alapítója volt a Magyar Mérnök Akadémiának.

Gordos Géza tudományos eredményeit 21 szabadalom, több tucatnyi könyv, fejezet, száznál is több szakmai közlemény fémjelzi. Munkásságát számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el, köztük kétszer kapta meg a Puskás Tivadar díjat (1983, 2000), emellett a Kempelen Farkas-díjat és a Gábor Dénes-díjat is elnyerte.

A Széchenyi-díjat 2000-ben vehette át, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatával tüntették ki, 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.