A bizonyítási eljárás részeként

A vádlottak számítógépein talált levelezéseket ismertették a Hagyó-per keddi napján

A vádiratban szereplő bűncselekmények bizonyítási eljárásának részeként a vádlottaktól korábban lefoglalt személyi számítógépeken talált elektronikus levelek hiteles másolatainak egy részét ismertették a Hagyó-per keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken.

2014.09.16 18:19MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

A per júliusban kezdődött újra. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró ügyészi indítványra gyakorlatilag a teljes tárgyalási napon e leveleket vetítette ki, és olvasta fel a megjelent tíz vádlottnak és védőinek.

A hivatalos és személyes hangvételű levelek és mellékleteik egyebek mellett javaslatokat tartalmaznak a fiatalok bliccelése elleni kampányról, kommunikációs ötletekről, tervekről, szólnak gazdasági kockázatelemzésekről, megállapodástervezetekről, parlamenti beszámolókról és a kismamabérlet bevezetésének mikéntjéről.

A tetemes mennyiségű e-mail ismertetésekor kezdetben egyedül a harmadrendű vádlott, A. Attila, a BKV volt vezérigazgatója válaszolt a bírói kérdésekre, de később ő is visszakozott, mondván, vezetőként naponta több száz elektronikus levelet kapott, képtelenség volt mindet elolvasni, emellett több időt kért a felkészülésre, a levelek áttanulmányozására.

Egy másik vádlott jelezte, a leveleket egybegyűjtő lemezt saját számítógépén nem tudta megnyitni, így azokat nem ismerhette meg. Hagyó Miklós és társainak büntetőpere a tervek szerint jövő kedden folytatódik.

A 2012. június 13-án a Kecskeméti Törvényszéken kezdődött perben Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével felbujtóként vádolja az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Hagyó Miklós a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával, valamint a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro sajtóreferensével saját vagy ismeretségi körük anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adtak, döntéseiket oly módon befolyásolták, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek.

A vádirat kitér arra, hogy a per további vádlottjai az utasításokat annak ellenére teljesítették, hogy tudták, azok a BKV számára hátrányosak. A főügyészség szerint Hagyó Miklós vezetésével olyan összehangoltan működő szervezet épült ki, amelynek tagjai a fölöttük állóktól érkező, a BKV vagyoni helyzetét hátrányosan érintő utasításokat ellenkezés nélkül végrehajtották.

A csoport tagjait a főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a bűnszervezet mintegy másfél milliárd forintos vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A kiemelt büntetőügy Kecskemétre áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke döntött. Ennek alapján kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa, majd a Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében illetékességének hiányát állapította meg, és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez.

A Kúria ezután arról döntött, hogy ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert. A per újrakezdésére azért van szükség, mert kiemelt ügyekben a hatályos jogszabályok szerint nem telhet el három hónapnál hosszabb idő két tárgyalási nap között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.