Iszlám Állam

TEK: magyarok nem harcolnak iraki és szír területeken

"A magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek egybehangzó állásfoglalása, hogy szír, illetve iraki területeken jelenleg nem harcolnak magyar állampolgárok."

2014.09.15 15:03MTI

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának hétfő reggel tartott együttes, zárt ülése után azt mondta: mindenféleképpen figyelni kell a Magyarországon átutazó akár oda, akár vissza átutazó külföldi állampolgárokat. Ezzel együtt olyan nemzetközi együttműködéseket működtetnek a társszolgálatokkal - elsősorban az európai szolgálatokkal - hogy mindig naprakész információik legyenek.

A TEK főigazgatója szerint jelen pillanatban úgy tűnik a probléma elkerüli Magyarországot. Az szír és iraki területeket érintő konfliktussal összefüggésben jelenleg komoly veszély nem fenyegeti az országot - mondta Hajdu János.

Ugyanakkor hozzátette: a helyzet percek alatt változhat. Van esély arra, hogy magyar állampolgár jelenjen meg a harcokban, s hogy onnan visszatér az országba, s utóbbi kiemelt kockázatot jelent - emelte ki a TEK főigazgatója.

Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottsága előtt az Iszlám Állam terrorszervezet biztonsági kockázatairól adott tájékoztatást mások mellett Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a TEK főigazgatója, valamint a katonai és polgári titkosszolgálatok vezetői.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az ülés után a probléma súlyát érzékeltetve úgy fogalmazott: a legjelentősebb nemzetközi kihívásról van szó az ukrán válság mellett. Ezzel együtt kiemelte: nem vonhatja el a nemzetközi közösség figyelmét az ukrán válságról.

Az elkövetkező időszakban nagyon fontos diplomáciai cél, hogy a nemzetközi közösségnek egyszerre sikerüljön erre a két súlyos problémára megoldást találnia - mutatott rá.

MTI/Kovács Tamás

Úgy vélte, a legszélesebb nemzetközi összefogásra van szükség az Iszlám Állam ügyében, ehhez "a NATO-csúcstalálkozó megadta az alaphangot". Ugyanakkor a környező országokat is be kell vonni a rendezésbe, hiszen az ő szerepvállalásuk nélkül félő, hogy az Iszlám Állam mint terrorszervezet nem számolható fel - közölte.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a szervezet pénzügyi forrásai nagyon jelentősek, ezért fontos, hogy elvágják a csoportot e forrásoktól. Azt is kiemelte, hogy nagyon súlyos humanitárius helyzet van kialakulóban, különösen a helyi kisebbségek közösségei - például a keresztények - vannak veszélyben, ezért példamutató, hogy Magyarország 70 ezer eurós gyorssegéllyel segített.

Továbbra is oda kell figyelni a vallási és nemzeti kisebbségekre - tette hozzá. Hangsúlyozta: ennek a válságnak nincs katonai megoldása, csak politikai úton lehet rendezni a helyzetet, politikai megoldást kell találni Irakon és Szírián belül is.

Németh Zsolt azt is közölte, hogy "tudomásunk szerint az iszlám terrorszervezet kötelékében nincs magyar állampolgár", és ez mindenképpen megnyugtató fejlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.