Önkormányzat 2014

A nemzetiségi szervezetek nem küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba

A nemzetiségi önkormányzati választáson a jelöltet, listát állító nemzetiségi szervezetek egyetlen választási bizottságba sem bízhatnak meg tagot.

2014.09.15 07:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Bár megbízott tag delegálására nincs törvényi lehetőség, a választások törvényes lebonyolításának ellenőrzése érdekében azon nemzetiséghez tartozó nemzetiségi szervezet, amelynek a települési önkormányzati választására a településen sor kerül, a szavazóhelyiségbe egy megfigyelőt bízhat meg. Megfigyelő csak a központi névjegyzékben a nemzetiség választópolgáraként nyilvántartott választópolgár lehet.

A közös jelöltet állító nemzetiségi szervezetek együttesen jogosultak egy megfigyelő megbízására. A megfigyelőt a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni, legkésőbb szeptember 26-án 16 óráig. A bejelentésnek tartalmaznia kell a megbízó nevét, a megfigyelő nevét, magyarországi lakcímét és személyi azonosítóját.

A nyilvántartásba vett megfigyelő jogosult figyelemmel kísérni a szavazatszámláló bizottság munkáját, a szavazóköri jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be, a szavazást követően a lezárt urnát aláírhatja.

A szavazást és a bizottság munkáját ugyanakkor nem befolyásolhatja és nem zavarhatja, a szavazóhelyiségben pedig köteles a megfigyelői státusát jelző kártyát viselni. A nemzetiségi választástól eltérően azonban a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán induló jelöltek és jelölőszervezetek delegáltakat bízhatnak meg a választási bizottságokba, akik részt vehetnek a választási bizottságok döntéseiben.

A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 26-án 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságoknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.