Önkormányzat 2014

Valamennyi nemzetiség választhat települési képviselőket a XI. kerületben

A törvény szerint csak azokra a településekre lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat.

2014.09.15 02:30MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A főváros XI. kerületében mind a 13 nemzetiség tarthat települési szintű választást október 12-én - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a vasárnapi adataiból.

A főváros XI. kerülete az egyetlen az országban, ahol valamennyi nemzetiség - a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán - megválaszthatja települési szintű önkormányzatának tagjait október 12-én.

A törvény szerint csak azokra a településekre lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat.

Az Nemzeti Választási Bizottság ez alapján 1745 településen tűzte ki a 2715 választást. A választást azonban csak akkor lehet megtartani, ha van elegendő - a településen névjegyzékben szereplők számától függően három vagy négy - jelölt, illetve névjegyzékbe vett választópolgár.

Az NVI vasárnapi adatai szerint 551 települési választás marad el. Az NVB egyedül a főváros XI. kerületében tudta valamennyi nemzetiség települési szintű választását kitűzni.

12 voksolást tűzött ki az NVB további 14 településen, ezek közül 11-et lehet megtartani a II. kerületben (elmarad a román), a IV. kerületben (elmarad a horvát), a VII. kerületben (elmarad a szlovák), a VIII. kerületben (elmarad a horvát), a X. kerületben (elmarad a szlovák), a XIII. kerületben (elmarad az ukrán), a XIV. kerületben (elmarad az ukrán), valamint a XVIII. kerületben (elmarad az ukrán). A 12 kitűzött választásból 10-et tudnak megtartani a III. kerületben (elmarad a horvát és az ukrán) és a XVII. kerületben (elmarad a szerb és az ukrán).

Két fővárosi kerületben (a VI. kerületben és a XVI. kerületben), valamint Pécsen pedig bár az NVB 12 nemzetiség számára írta ki a voksolást, csak kilencet tudnak megtartani a vasárnapi adatok szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.