Önkormányzat 2014

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el

A választásokat ugyanis hiába tűzte ki az NVB, azokat nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

2014.09.15 01:30MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adatai szerint, négy évvel ezelőtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

A www.valasztas.hu szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2164 tartható meg, több mint 551 települési választás a jelenlegi adatok szerint elmarad.

A választást ugyanis hiába tűzte ki az NVB, azt nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

A statisztika szerint a legtöbb, 170 települési nemzetiségi választás a roma nemzetiségnél maradna el, a német nemzetiségnél 141, a románnál 105 - itt a kitűzött választásoknak mindössze 37 százalékában tartható meg a voksolás.

A szlovák nemzetiségnél 45, az ukránnál 31 (a kiírtaknak mindössze 34 százaléka), a horvátnál 23, a szerbnél 18, a lengyelnél 12, a bolgárnál 4, a görögnél és az örménynél egy-egy voksolás maradna el.

Az összes kitűzött települési választást meg lehetne azonban tartani a ruszin (44 választás) és a szlovén (10 választás) nemzetiségnél. A legtöbb (106) települési nemzetiségi választás Pest megyében marad el, bár itt eredetileg 307 választást tűztek ki, azaz a választások 65 százalékát lehet megtartani.

Ugyancsak 65 százalékos a megtartható választások aránya Győr-Moson-Sopron megyében, ahol eredetileg 73 voksolás lett volna, de csak 48-at tudnak megtartani a jelenlegi adatok szerint.

A kitűzött települési választások közül a legtöbbet Nógrád megyében (94 százalék) és Baranya megyében (93 százalék) lehet megtartani, Nógrádban például a kitűzött 111 választásból mindössze 6 marad el, Baranyában pedig a 284 voksolásból 18.

Az NVB 64 területi nemzetiségi választást írt ki, a vasárnap reggeli adatok szerint ezek mindegyike megtartható, ahogyan a kitűzött 13 országos nemzetiségi választás is

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.