Önkormányzat 2014

Több mint 8 ezer a polgármesterjelölt - négyötödük független

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délutáni adatai szerint 8142 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, két településen azonban egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás.

2014.09.13 15:57MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Teerapun

A polgármester- és képviselőjelölteket hétfőn 16 óráig lehetett bejelenteni, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy - a választási irodák ellenőrzése alapján - megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek a korábban meghatározott számú érvényes ajánlást összegyűjteniük, és döntsenek a jelölt nyilvántartásba vételéről.

A választási bizottságok döntéseit a választási irodáknak rögzíteniük kellett a választási informatikai rendszerben, ám az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint három településen még nem rögzítették az egyéni listás jelöltek nyilvántartásba vételéről született döntéseket.

Bács-Kiskun megyében Kéleshalom községben hét egyéni listás jelölt neve mellett szerepel, hogy a választási bizottság döntésére vár, a Nógrád megyei Jobbágyiban három, a Veszprém megyei Papkesziben pedig nyolc egyéni listás jelölt nyilvántartásba vételével kapcsolatos döntést nem rögzítettek még az informatikai rendszerben.

A www.valasztas.hu adatai szerint két településen - a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon - marad el a polgármester-választás október 12-én, mert egy jelöltet sem vettek nyilvántartásba a választásra. A többi 3175 településen összesen 8142 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük 6506-an (79 százalék) függetlenként, 662-en egy jelölőszervezet képviseletében, 974-en pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek.

Budapesten a 23 kerületben 138 polgármesterjelölt indul, a legtöbb - átlagosan több mint három - polgármesterjelölt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye településein indul. Átlagosan csak két polgármesterjelölt indul Győr-Moson-Sopron és Vas megyében: a 183 településen 382 polgármesterjelölt.

Azon a 3008 településen, ahol a lakosság száma nem éri el a tízezret, egyéni listán választják meg a képviselő-testületek tagjait, eredetileg 14 572-t. Nem indult azonban annyi jelölt a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahány tagból állna a testület, így azon a két településen elmarad a képviselő-választás.

Az NVI nyilvántartása szerint 35 907 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, de ebben az adatban még nem szerepel Papkeszi, Jobbágyi és Kéleshalom - a honlap szerint "döntésre váró" 18 képviselőjelöltje. A 35 907 képviselőjelölt közül 31 126 indul függetlenként, azaz több mint 86 százalékuk. 1981 képviselőjelöltet egy jelölőszervezet állított, 2800-an pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek.

Az egy képviselői helyért versengő legtöbb jelölt Jász-Nagykun-Szolnok megyében van: 78 képviselői helyért 1261-en indulnak, azaz egy posztért több mint tizenhatan. A legkevesebb versengő jelölt Vas megyében van: a 216 helyért 1491-en versenyeznek, ráadásul ebből 1431-en (95 százalék) függetlenként.

A 169, tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz. Az 1638 egyéni választókerületi mandátumért 8302-en versengenek, 759-en függetlenként, 4834-en egy jelölőszervezet képviseletében, 2709-en pedig több jelölőszervezet jelöltjeként.

A főpolgármester-választásra hét jelöltet vettek nyilvántartásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.