1929-ben indult az első járat

85 éve repül Amszterdam és Budapest között a KLM

Nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1929-ben indította el első járatát a holland KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) Amszterdam és Budapest között, ennek alkalmából pénteken retró festésű Boeing 737-800-as teljesítette a kora délutáni járatot.

2014.09.12 17:12MTI
MTI/Kovács Tamás

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a különleges festésű repülőgépet a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntették.

Az ünnepi sajtótájékoztatón Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete kiemelte: a KLM volt az első nagy nyugati légitársaság, amely Budapestre repült, és Budapest egyike volt az első európai fővárosoknak, amely elérhetővé vált a KLM hálózatában. Később a Malévvel is együttműködtek a magyar légitársaság megszűnéséig.

Hollandia jelentős befektető Magyarországon, ezerötszáz holland érdekeltségű cég van itt, a két ország közötti kereskedelem értéke tavaly elérte a 4,3 milliárd eurót és ebben a KLM-nek is hatalmas szerepe van.

Olivier Hours, az Air France-KLM regionális vezérigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon létesítettek regionális központot, ahol több mint kétszáz embert foglalkoztatnak, és jelezte: nincs szándékukban a központot más országba telepíteni.

Elhangzott, hogy a KLM az elmúlt négy évben 40 százalékkal növelte a Budapestre látogató utasai számát, és megduplázták árbevételüket a Budapest-Amszterdam útvonalon. A KLM a világ legrégebbi olyan légitársasága, amely az alapításkori nevével üzemel, 95 évvel ezelőtt, 1919-ben teljesítették első járatukat.

Az Air Franc-szal 2004-ben egyesültek, flottájuk 117 gépből áll, ezekkel 136 városba repülnek. Az idei első félévben 12 milliárdos árbevétel mellett 207 millió eurós veszteséggel működtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.