Akcentus

Utolsó szó jogán magyarul kért enyhe büntetést Rezesová

Utolsó szó jogán elnézést kért a négy ember halálát okozó ittas járművezetés vádjával eljárás alá vont Eva Rezesová kedden a Budapest Környéki Törvényszéken, egyúttal azt kérte a bíróságtól, hogy szabjanak ki rá enyhe büntetést.

2014.09.09 11:52MTI
hirdetés
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vádlott remegő hangon, erős akcentussal, de magyarul szólalt fel: azt mondta, mélyen együtt érez a balesetben elhunytak hozzátartozóival, ő is ember, ő is anya, aki két éve nem látta a gyerekeit. Nagyon-nagyon sajnálom - mondta Rezesová, és arra is kitért, hogy ő is elvesztette az édesapját, tudja, milyen érzés ez.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja. Apja Alexander Rezes, a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

Az ugyancsak kedden elhangzott perbeszédek során az ügyész az elsőfokú, hat év szabadságvesztést kiszabó ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, míg Rezesová védője gyakorlatilag az ítélet helybenhagyását indítványozta.

A főügyészség képviselője kifejtette: az új eljárás lefolytatásának szükségességét mutatja az is, hogy a perből két műszaki szakértőt is ki kellett zárni másodfokon, és a törvényszéknek terjedelmes bizonyítást kellett lefolytatnia. A szakértőkkel kapcsolatban azt mondta: kizárásuk az egész szakértői társadalomra nézve is iránymutató, azt példázza, hogy a pártatlanság elvének meg kell felelniük.

Az ügyész szerint Rezesová esetében azért is szükséges új eljárás lefolytatása, mert tanúvallomások igazolják, hogy a közúti veszélyeztetés bűncselekménye is felmerül, ezt azonban az elsőfokú ítélet tényállása alapján nem mondhatná ki a törvényszék.

A négy halálos áldozatot követelő, 2012 augusztusában történt balesetről szólva azt hangsúlyozta: a szakértők is igazolták, hogy a baleset elkerülhető lett volna, vagyis a vádlott bűnössége egyértelműen megállapítható. Az első fokon kiszabott szabadságvesztés mértéke azonban súlyosan elmarad az ilyen esetekben kiszabható büntetési tétel középmértékétől - mondta.

A balesetben elhunytak hozzátartozóinak jog képviselője egyebek mellett azt emelte ki, hogy Rezesová már eleve ittasan ült autóba. Bár az elsőfokú bíróság enyhítő körülményként értékelte korábbi normakövető életét, szerinte ez nem vehető figyelembe, mivel Rezesová aznap hajnalban az élettársánál randalírozott, ittasan száguldozott, a szervezetében morfiumot találtak, és közbiztonságra veszélyes eszköz is volt az autójában.

A jogi képviselő úgy fogalmazott, hogy Rezesová bármekkora büntetést kap is, kiszabadulása után pótolhatja gyerekeivel a kiesett időt, míg a balesetben elhunytak hozzátartozói visszafordíthatatlanul elveszítették szüleiket és keresztszüleiket.

Rezesová védője ugyanakkor vitatta, hogy szükség lenne az ítélet hatályon kívül helyezésére, mivel szerinte szakértők sem támasztották alá a közúti veszélyeztetést. Az ügyvéd nem vitatta azt a szakértői megállapítást, hogy ha Rezesová betartja a 130 kilométeres óránkénti sebességet, a baleset elkerülhető lett volna, ugyanakkor a bűncselekmény minősítésénél azt kérte: a bíróság vegye figyelembe, hogy védence csak enyhén volt ittas, sem a tanúk, sem a mentő, sem az orvosok nem találták annak. Felidézte: Rezesová 2012-ben tett vallomásában arról beszélt, hogy a baleset után ivott. Az ügyvéd szerinte nem bizonyított, hogy alkoholos befolyásoltság miatt követte volna el a balesetet.

A védő külön kitért a tűzvizsgálati jelentésre is, amely kimondja: az áldozatok kocsijának kigyulladását az okozta, hogy a járműből kifolyó üzemanyag az aszfalton csúszó fémtől szikrát kapott, ugyanakkor a védő szerint nem egyértelmű, hogy az üzemanyag mitől folyt ki. Hozzátette: azt a szakértő sem zárta ki, hogy műszaki hiba miatt történt ez.

Az ügyvéd szerint nincs olyan súlyosbító körülmény, amely a korábban kiszabott büntetésnél nagyobb mértékű szabadságvesztést indokolna, szerinte a hat év elegendő a prevenciós célok eléréséhez. Az ügy iránti fokozott sajtóérdeklődésre utalva pedig azt hangsúlyozta: a közvélemény nem súlyosbító körülmény.

A vád szerint Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán X5-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben négyen életüket vesztették. Az ügyészség szerint a vádlott közúti veszélyeztetést is elkövetett azzal, hogy nem sokkal a baleset előtt agresszíven vezetett, több járművet, köztük a későbbi áldozatok autóját is veszélyesen megközelítette.

Az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság tavaly ősszel nem jogerősen hat év fogházra ítélte Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt, ám a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentette.

Rezesová a baleset után előzetes letartóztatásba került, és azóta eltelt csaknem két év során - egy néhány napos megszakítással - fogva tartják.

A perben várhatóan csütörtökön hirdet ítéletet a bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.