Nemzetközi találkozó

Európai nemesek egyesülnek Gödöllőn

Október elején a Gödöllői Királyi Kastélyban tartja háromévente szervezett rendes kongresszusát a CILANE, az európai országok nemesi egyesületeit összefogó nemzetközi szervezet.

2014.09.08 20:18MTI
Fotó: Facebook/Gödöllői Királyi Kastély

Az európai nemesség zártkörű kongresszusát első alkalommal tartják Magyarországon október 3. és 5. között, az eseményt a Magyar Történelmi Családok Egyesülete rendezi. A szervezet hétfőn úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a kongresszuson lehetőség nyílik arra, hogy az európai nemesség tagjai közvetlenül megismerhessék a mai magyar nemesség helyzetét, kultúráját, történelmét.

A CILANE (Centre d'Information et de Liaison des Associations Nobles d'Europe) az európai nemesi egyesületek szövetségének információs központja, székhelye Párizsban van. Jelenleg 17 nemesi tagegyesülete van, feladata a kulturális, jótékonysági tevékenységet végző, kiadványokat megjelentető tagszervezetek koordinálása. Országonként csak egy egyesület lehet a CILANE tagja, ennek képviselnie kell az ország teljes, rangos vagy cím nélküli nemességét, vallásra vagy politikai véleményre való tekintet nélkül.

A CILANE háromévenként kongresszust szervez, ennek tematikáját a vendéglátó ország tagszervezete választja meg. A kongresszust mindig egy hétvégén tartják, ekkor a kulturális programok mellett bált is rendeznek, és nagy hangsúlyt helyeznek a vasárnapi istentiszteletre. Az elmúlt években egyebek mellett Portóban, Milánóban, Stockholmban, Potsdamban, Versailles-ban és Máltán tartott a CILANE kongresszust.

A Magyar Történelmi Családok Egyesülete 1993-ban alakult, legfőbb célja a magyarországi történelmi (nemesi) családok hagyományainak, szellemi hagyatékának ápolása, jelenkori érdekeinek védelme, a keresztény szellemiség és értékrend ápolása. Elsősorban abból a célból hozták létre, hogy a nemesi ifjak egymást megismerve rendszeresen találkozhassanak, barátságokat köthessenek és megismerhessék egymás családjait, beszélhessenek a múltról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.