Devizahitelek

Újabb három hitelintézet ügyében halasztotta el a döntést a Fővárosi Törvényszék

Szeptember 16-ára halasztotta az ítélethirdetést az Unicredit Leasing Hungary, az Unicredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az Erste Lakáslízing Zrt., a magyar állam elleni devizahiteles perében a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

2014.09.01 17:09MTI

A hétfői tárgyalásokon mindhárom hitelintézet azon az állásponton volt, hogy az érintett szerződéses feltételek tisztességtelenségét kimondó törvény sérti a jogállamiság és a jogbiztonság alkotmányos alapelvét, a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, és aránytalan tulajdonkorlátozást eredményez. Ezért arra kérték a törvényszéket, forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához. Ezeket az indítványokat a törvényszék kivétel nélkül elutasította.

Az Erste Lakáslízing Zrt. jogi képviselője egyúttal pénz- és tőkepiaci szakértő bevonását és zárt tárgyalást indítványozott, azonban a bíróság ezt a kérelmet is elvetette.

A felperes jogásza bírói kérésre részletezte, miként felelnek meg a hitelintézet általános szerződési feltételei az automatizmus, az átláthatóság és az egyértelműség elvének.

A magyar állam képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy csupán ezen szempontok bemutatása több mint 20 percig zajlott, ami igazolja, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötések az átlagos fogyasztó számára nem átláthatóak.

Az Unicredit Leasing- és az Unicredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt. képviselője mindkét esetben igazságügyi szakértői eljárást indítványozott, amely kérelmet a törvényszék mindkét hitelintézet esetében elutasított.

A felperes jogi képviselője a perköltség mérséklését kérte, az ügy általánosságára hivatkozva, ami nem indokolja az alperes magyar állam képviselője által előterjesztett 196 munkaórára vonatkozó kiegészítő perköltséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.